Nagrada Kristine Brenk Svetini in Šinkovcu

Z nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico je Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev ovenčala slikanico Timbuktu, Timbuktu, lani izdano pri založbi Miš, v kateri sta združila moči pisatelj Peter Svetina in ilustrator Igor Šinkovič.

LJUBLJANA > “Ob slogovno izpiljenem minimalizmu pozoren bralec začuti, da so besedila večpomenska in naslovniško odprta. Literarne podobe so bogate in svetinovsko inovativne, motivi zelo različni. Zgodbe vsebinsko sicer niso povezane, a knjiga kljub temu deluje kot zaokrožena celota, ki preko niza asociacij, pomenskih prebliskov in miselnih obratov omogoča neskončna domišljijska popotovanja, odvisna od vsakega posameznega bralca,” so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade, za katero se je letos potegovalo 27 slikanic, ki so jih na razpis prijavile založbe.

Žirija, v kateri so prijavljena dela motrili Darka Tancer Kajnih v vlogi predsednice, Maja Logar, Ciril Horjak in Zdravko Kafol, pa je iz ožjega izbora sedmih slikanic posebni priznanji za inovativno likovno interpretacijo podelila še slikanicama Baraga: črna suknja med Indijanci (Družina, 2020) Damjana Stepančiča in Ahil in PatroklesBraneta Mozetiča z ilustracijami Ane Lucije Šarić (ŠKUC, 2020).


Najbolj brano