Ko se v nas zazre sova, žaba, pajek ...

V ilirskobistriški Pavlovčevi galeriji so pred dnevi odprli razstavo fotografij Oči - Eyes fotografa in biologa Slavka Polaka, zaposlenega v Notranjskem muzeju Postojna, doma iz Koritnic pri Knežaku.

Slavko Polak je v razstavi, ki so jo predstavili v bistriški Pavlovčevi 
galeriji, združil ljubezen do biologije in do fotografije.
Slavko Polak je v razstavi, ki so jo predstavili v bistriški Pavlovčevi galeriji, združil ljubezen do biologije in do fotografije.  

ILIRSKA BISTRICA > Razstava Oči - Eyes prinaša redko predstavljene bližinske posnetke pogledov živali, od polžev, pajkov, žuželk in dvoživk do ptic in sesalcev. “Oči povedo vse, tudi pri živalih,” pravi avtor Slavko Polak, sicer biolog, a že od osnovne šole tudi fotograf.

Oči so se pri različnih skupinah živali v stotinah milijonov let razvile povsem samostojno in celo iz različnih tkiv. Preproste oči imajo že nekatere školjke in meduze, pajki pa imajo lahko celo po osem velikih oči. Pri žuželkah so sestavljene tudi iz do 30.000 drobnih očesc, kot je to pri kačjih pastirjih in obadih. Bližinski posnetki oči so svojevrsten izziv in doživetje tako za naravoslovca kot esteta.

Slavko Polak, rojen leta 1968 v Koritnicah pri Knežaku, je diplomirani biolog in magister varstva naravne dediščine, zdaj pa končuje doktorsko tezo s področja sorodstvenih odnosov jamskih hroščev. Zaposlen je kot kustos v Notranjskem muzeju Postojna. Pri fotografiranju se posveča tudi bližinski - makro fotografiji.. Pri delu v naravi je pogosto naključno, kasneje pa načrtno poskušal v objektiv ujeti bližinske poglede živali. Tako je nastala razstava, ki je bila premierno postavljena lani v Postojni, v Ilirski Bistrici pa bo na do 11. novembra v Pavlovčevi galeriji v Domu na Vidmu. Koliko bo dejansko na ogled, pa bo odvisno od epidemioloških razmer.


Najbolj brano