Žarišče okužb zdaj na Bistriškem

Ilirskobistriška občina je po besedah poveljnika regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka eno izmed močnejših žarišč okužb z novim koronavirusom v regiji. Včeraj so okužbo po njegovih besedah potrdili pri dveh zaposlenih in treh učencih osnovne šole Dragotina Ketteja.

Bistriška občina je zadnje dni žarišče okužb. Prve so se pojavile v 
občinski upravi, zdaj so v šoli Dragotina Ketteja. Foto: Marica Uršič Zupan
Bistriška občina je zadnje dni žarišče okužb. Prve so se pojavile v občinski upravi, zdaj so v šoli Dragotina Ketteja. Foto: Marica Uršič Zupan

ILIRSKA BISTRICA > Pouk do petega razreda se na šoli Dragotina Ketteja kljub okužbam nadaljuje do krompirjevih počitnic, ki se začnejo s ponedeljkom. “Če pa starši iz razlogov zaskrbljenosti ali drugačnih podobnih razlogov včeraj ali danes otrok niso poslali v šolo, je zagotovljeno, da bo šola poskrbela, da bodo ti učenci dobili učno gradivo na svoje elektronske naslove,” je pojasnil Sandi Curk.

Župan Emil Rojc je sicer v sredo na svojem facebookovem profilu zapisal, da si je prizadeval za zaprtje osnovne šole Dragotina Ketteja. “Žal zaradi birokratskih ovir nisem uspel.” Šola, je pojasnil Sandi Curk, tako še danes ostaja odprta, s ponedeljkom pa se tako ali tako pričnejo počitnice.

V sredo devet novih okužb

Po podatkih NIJZ so v sredo v bistriški občini zabeležili devet novih primerov okužbe s covidom-19, skupaj se je od začetka epidemije marca letos z virusom okužilo 110 občanov od skupno 13.297 prebivalcev.

Poleg osnovne šole Dragotina Ketteja, kjer naj bi včeraj zabeležili pet okužb, dve med zaposlenimi in tri med učenci, se je virus na Bistriškem pojavil še v dveh javnih ustanovah. V ilirskobistriškem domu starejših občanov, kjer je bila ugotovljena okužba zaposlene, so virus takoj in uspešno zajezili, tako da dom zdaj na srečo ostaja brez okužb tako med ostalimi zaposlenimi kot tudi med stanovalci.

Virus so zaznali tudi pri treh zaposlenih na ilirskobistriški občini, zato je od prejšnjega tedna tudi zaprta občinska stavba, na občini pa stranke pozivajo, da storitve opravijo pisno ali prek elektronske pošte, v nujnih primerih pa pokličejo na telefon 05/714-13-61.

Dve okužbi v postojnskem vrtcu

V postojnskem vrtcu sta po dostopnih informacijah regijskega štaba civilne zaščite dve okužbi med zaposlenimi. A ena od dveh delavk že več dni ni vstopila v vrtec in ni bila v stiku z nobenim v vrtcu.

“Kljub temu je regija dobro pripravljena, odzivi pa hitri in uspešni,” je pojasnil Curk. K temu pripomore tudi “optimistični duh Primorcev in Notranjcev,” saj v štab civilne zaščite redno prejemajo klice ljudi, ki bi tako ali drugače radi prostovoljno pomagali. Bodisi s prevozi, šivanjem mask ali kako drugače, je povedal Curk. “Prostovoljcev še ne pozivamo. Sedaj oblikujemo sezname ljudi, ki imajo znanje iz zdravstva ali sociale. V primeru, da bi bila potreba in bi jih potrebovali pri pomoči zdravstvenim domovom, prvi pomoči ..., se je izkazala velika pripravljenost ljudi za pomoč,” je pojasnil Curk.


Najbolj brano