Stotica v domačem košu

V zaostali tekmi 2. kroga Aba lige so košarkarji Koper Primorske danes popoldne v prazni dvorani Bonifika morali priznati premoč ljubljanski Cedeviti Olimpiji, ki je slavila s kar 37 točkami razlike. S tem so se Ljubljančani revanširali za poraze v prejšnjih sezonah, ko so bila razmerja moči med ekipama skoraj enakovredna.

Jurij Macura (z žogo) je bil tako kot ostala ekipa nemočen proti razigrani Olimpiji.
Jurij Macura (z žogo) je bil tako kot ostala ekipa nemočen proti razigrani Olimpiji. 

KOPER > Ob zgoščenem mednarodnem ritmu so ljubljanski zmaji v slovensko Istro pripotovali neposredno iz neuspešnega torkovega gostovanja pri italijanskem Trentu in slovenski regionalni derbi pričakali v Žusterni. Parket dvorane Bonifika so preizkusili že v sredo zvečer in s tem malce izničili koprsko prednost domačega parketa.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Koper Primorska : Olimpija 65:102

Dvorana Bonifika, brez gledalcev, sodniki: Petek in E. Javor (oba Slovenija), Terlević (Hrvaška); četrtine: 21:27, 18:27, 6:27, 20:21.

Koper Primorska: Šuster, Durnik 18 (8:5), Flerin, Rojc 6 (4:4), Kastrati 8, Radulović 2 (1:0), Hrabar 5, Macura 6 (4:2), Nemanič, Vončina 20 (4:3). Trener: Andrej Žakelj

Cedevita Olimpija: Radović 12 (1:1), Perry 17 (3:3), Hopkins 5 (1:1), D. Duščak 3 (4:3), Murić 13, Ukić 11 (2:2), Blažič 9 (4:3), Brown 14 (5:5), Hodžić 3, Jones 5, Ščuka, Marinković 10. Trener: Jurica Golemac.

Osebne napake: Koper 23, Olimpija 26; prosti meti: Koper 21:14, Olimpija 20:18; trojke Koper 17:5 (Vončina 4, Hrabar 1), Olimpija 37:16; skok: Koper 27, Olimpija 32.

Favoriziranim gostom so se Koprčani v uvodnih minutah zoperstavili z najizkušenejšo peterko, od katere je trener Andrej Žakelj zahteval maksimalno agresivno igro v obrambi in hiter prenos žoge v napadu. Ob natančnih metih Luke Vončine z razdalje in iznajdljivem Urbanu Durniku pod košema, so tigri večji del prve četrtine držali prednost v svojih rokah, vendar sta presenetljivo natančni Edo Murić in nezaustavljivi Kendrick Perry s sedmimi zaporednimi točkami poskrbela za preobrat še pred prvim daljšim odmorom.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Drugo četrtino je s trojko odprl domačin v oranžno-zelenem dresu Alen Hodžić in ljubljansko vodstvo je hitro naraslo na okroglih deset točk (33:23). S predčasno kapitulacijo se ni strinjal Vončina, ki je s svojo 16. točko v 13. minuti zaključil koprsko serijo osmih zaporednih točk.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

A to je bil le triminutni preblisk, saj so si nato Koprčani v preveliki želji privoščili nekaj zaporednih napak na obeh straneh igrišča in s tem gostom na široko odprli vrata do številnih lahkih točk in prepričljivih 15 točk prednosti ob odhodu na glavni odmor.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Ob daljši klopi in neprimerno večji izbiri kakovostnih košarkarjev so izbranci Jurice Golemca v nadaljevanju kot stekli psi prežali na koprske izgubljene žoge. Tudi ob izdatnejših minutah na parketu igralcev s klopi, med katerimi je bil tudi 18-letni biser novogoriške košarkarske šole Luka Ščuka, so višali svojo prednost in nemočnim domačinom, očitali pravo lekcijo.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Tako je že pred zadnjo četrtino postalo jasno, da bodo Koprčani s tretjim porazom skupaj s Cibono in Zadrom ostali prikovani na dno lestvice Aba lige, medtem ko ima Olimpija popoln izkupiček. “Po takšni tekmi je težko povedati kaj pametnega. Bili smo brez pravih možnosti, saj je imela Olimpija dober napadalni dan,” je visok poraz pokomentiral Žakelj, ki na vprašanje o morebitnih novih okrepitvah v koprskem taboru, ni postregel z odgovorom.


Najbolj brano