MNZ: iz Kopra po nakupih v Trst prepovedano

Potem ko so še včeraj nekateri prebivalci še edine oranžne, Obalno-kraške regije, brez težav prestopili državno mejo z Italijo ne glede na razlog, sodeč po zadnjih pojasnilih notranjega ministra to dejansko ni dovoljeno. Kdor želi zapustiti svojo regijo, oranžno ali rdečo, mora namreč izpolnjevati eno od desetih v odloku določenih izjem.

V praksi je šlo brez težav;  na mejnem prehodu Škofije so prebivalci 
oranžne regije včeraj lahko prečkali mejo.      Foto: Zdravko Primožič/FPA
V praksi je šlo brez težav; na mejnem prehodu Škofije so prebivalci oranžne regije včeraj lahko prečkali mejo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Včeraj smo na podlagi različnih interpretacij odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi poročali, da je iz rdečih statističnih regij prepovedano prehajati tudi državno mejo, prebivalci oranžnih regij pa da lahko mejo še vedno nemoteno prehajajo. Tako so občanom svetovali tudi v regijskem štabu CZ za Notranjsko, ki pokriva občine tako v rdeči Primorsko-notranjski kot v oranžni, Obalno-kraški regiji.

Državna meja ni zaprta, a hkrati je

Ministrstvo za notranje zadeve smo zato včeraj zaprosili za natančna pojasnila. Iz njihovega odgovora izhaja, da na podlagi odloka, ki začasno prepoveduje prehajanje med vsemi regijami ne glede na njihovo epidemiološko obarvanost, prehajanje iz regije, posledično pa čez državno mejo ni dovoljeno, razen izjemoma, ko gre za prihod in odhod na delo, opravljanje kmetijske dejavnosti, oskrbo in nego družinskih članov, dostop do zdravstvenih storitev, izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva in druge v odloku navedene izjeme. “Če želi torej posameznik (z ožjimi družinskimi člani pa v primeru izjeme za vzdrževalna dela ali sezonska opravila na zasebnem zemljišču) zapustiti svojo statistično regijo, mora najprej izpolnjevati eno od desetih izjem. Turistični aranžmaji v tujini ali nakupi v sosednjih državah ne sodijo med te izjeme, zato svoje regije, posledično pa tudi državne meje, iz teh razlogov ni mogoče prehajati,” so tokrat bolj jasni na ministrstvu.

Ni treba predčasno z dopusta

V zvezi z dilemo, ali se morajo tisti, ki trenutno dopustujejo izven regije stalnega bivališča, po uveljavitvi odloka o začasni delni omejitvi gibanja vrniti domov, na ministrstvu pojasnjujejo, da odlok ne prepoveduje koriščenja rezervacije do izteka. Bivanje v turistični namestitivi izven matične regije je zato mogoče koristiti do izteka rezervacije. Vsem, ki se trenutno nahajajo v turističnih namestitvah, pa na ministrstvu svetujejo, da ravnajo v skladu s priporočili NIJZ.

Obenem dodajajo, da državna meja sicer ni zaprta, je pa začasno omejeno prehajanje med regijami, posledično je torej omejeno tudi prehajanje državne meje iz Slovenije v tujino ne glede na regijo. Za prehajanje meje iz tujine v Slovenijo pa je treba upoštevati odlok o prehajanju meje.

“Turistični aranžmaji v tujini ali nakupi v sosednjih državah ne sodijo med izjeme, zato svoje regije, posledično pa tudi državne meje, iz teh razlogov ni mogoče prehajati.”


Najbolj brano