Po letu dni mu je v slovo zaklicala Ciao, Karl!

Leto dni ga je ustvarjala, slovo od volnenega portreta nemškega filozofa in ekonomista Karla Marxa pa zabeležila z razstavo v Galeriji Salsaverde, ki jo je poimenovala Ciao Karl! Ukrajinska umetnica Katerina Katja Burlina, ki jo je Izola posvojila za svojo, se je znova izkazala s svojo unikatno roko in dovršenim občutkom za detajle.

Katja Burlina ob portretu filozofa Karla Marxa Foto: Alenka Penjak
Katja Burlina ob portretu filozofa Karla Marxa Foto: Alenka Penjak

IZOLA > “Portret Karla Marxa sem ustvarila na spodbudo prijateljice Aksinije Kurina, filmske kritičarke iz Kijeva, ki se zanima za zgodovino marksizma,” izvor navdiha svojega novega umetniškega dela, ustvarjenega iz volne in mila, pojasnjuje Katja Burlina in dodaja, da ji je pri postavitvi razstave pomagal prijatelj, umetnik Francisco Tomsic, saj je bilo treba velikega, 200 centimetrov visokega in 170 centimetrov širokega Karla Marxa popeljati na resda kratek, a opazen sprehod od umetničinega ateljeja do galerije.

Foto: Alenka Penjak

Trenutek, ko je nemški filozof “prilebdel” skozi vrata Galerije Salsaverde, je zabeležilo tudi fotografsko oko, ta domala gledališki performans pa je ujela še krajša fotografska razstava zgodovine nastajanja volnenega portreta.

Z otvoritve razstave (foto: Alenka Penjak)

V Ukrajini rojena Katja Burlina je študirala odrsko umetnost in kostumografijo na Državnem inštitutu za umetnosti v Kijevu, kjer je leta 2000 diplomirala, devet let pozneje pa svoj dom našla v Izoli.

(foto: Alenka Penjak)

Inovativna opazovalka življenja je enako spretna kot grafičarka, slikarka in fotografinja, oblikovalka lesenih in volnenih skulptur ter videov, v katerih pride do izraza in navdihne njen drugačen, sproščen pogled na življenje.

O dolgem ustvarjalnem procesu, med katerim se je z Marxom zbližala, a kdaj tudi sprla, govori z miselnimi prebliski. “Politika, ekonomija, razvoj, bližina človeški naravi, evolucija, krožno gibanje. Kdor je velik in strašljiv simbolizira hierarhijo v živalskem kraljestvu in v svetu ljudi. Mehkoba volne jo izravna, zgladi ostrino,” pove Burlina. Ubila je zmaja, ga ukrotila in si ga podredila. Postala otrok. In se zmaja naposled, v velikem slogu, ob vinu in glasbi tudi osvobodila.


Najbolj brano