Letos prvič brez primorskega tretjeligaša

Začela so se tudi tekmovanja v nižjih članskih odbojkarskih ligah, v katerih pa je Primorska količinsko in kakovostno vse manj pomembna. Prvič v obdobju samostojne Slovenije ni primorske ekipe v tretji ligi - ne v ženski ne v moški konkurenci.

 Andraž Paliska (v napadu),  lani trener v Prvačini, je bil še  sezono 
prej tudi igralec.  Foto: Igor Mušič
Andraž Paliska (v napadu), lani trener v Prvačini, je bil še sezono prej tudi igralec.  Foto: Igor Mušič

V prvi B ligi primorske odbojke že lani ni bilo. V drugi ligi zahod ostaja ženska vrsta Pirana. Žal je v njej omagal Neptun iz Kanala, ki se ni prijavil niti za tretjeligaško tekmovanje. Popoln osip se je zgodil med primorskimi predstavniki v tretji ligi zahod, kjer smo še lani imeli šest ekip. Primorski najbližja tretjeligaša sta pri moških Brezovica in pri dekletih še bolj oddaljeni kranjski Triglav. Ob zaostrenih denarnih težavah v času pandemije je glavna težava pomanjkanje igralcev v vsej zahodni Sloveniji, še posebej v moški konkurenci, nad čemer se bodo morali zamisliti tudi pri Odbojkarski zvezi Slovenije.

Obetavne odbojkarje bo tako še dolgo čakala (pre)velika stopnica med igranjem v mladinskem državnem prvenstvu in v članski prvi ligi.

Iz vasi v Evropo in nazaj

Letos odbojka v Prvačini prvič v zgodovini slovenske samostojnosti ne bo imela članske ekipe v državnih ligah. V prvi sezoni 1991/92 je že igrala v drugi ligi. Zlato je bilo prvo desetletje tega tisočletja s prebojem v prvo ligo ter slednjič med štiri najboljše slovenske klube z vrhuncem v zgodovinskem letu 2007, ko je ekipa - tudi z lanskim trenerjem Andražem Palisko - v razprodani novogoriški dvorani vzela dva niza Berlinu. Za kraj s 1200 prebivalci fenomenalna zgodba o uspehu se je začela tri leta zatem zapirati - s slovesom in pešanjem izjemne generacije ljudi v klubu - na čelu s tedanjim predsednikom Robertom Černetom, ki je na poti od igralca do uspešnega poslovneža v zlatih letih povezal vse niti. Po finančnem zlomu je dejavnost odbojke v Prvačini leta 2011 prevzelo in ohranilo društvo Goriški šport, ki ga vodi domačin Uroš Stanič. Ob veliko skromnejšem proračunu se je prva liga iz Prvačine poslovila pred dvema letoma. Sledili sta sezoni v drugi in tretji ligi ter konec članske odbojke.

Moški drugoligaš - le še sanje

Sezona 2018/2019 je bila zadnja, ko smo na Primorskem v moški odbojki še imeli vse stopničke - prvoligaša Salonit Anhovo, drugoligaša Go Volley v Prvačini in tretjeligaše od Kanala (Salonit II, lani 4. v DP) do Portoroža. Na Primorskem v sedanjih razmerah ni dovolj igralske baze niti za sestavo tretjeligašev, opozarja športni direktor Salonita Anhovo Miloš Grilanc: “Doslej je naša druga ekipa v tretji ligi igrala s kombinacijo starejših dečkov, kadetov in mladincev. Po novih pravilih to ne gre več, saj en igralec lahko nastopa le v dveh selekcijah. Glede na te zahteve za tretjo ligo nimamo dovolj odbojkarjev. Na srečo za nas slovo od tretje lige ni velika izguba, ker se je letos okrepilo mladinsko državno prvenstvo in je iz turnirskega sistema prešlo na ligaškega. Tako bodo mladi fantje vsaj imeli dovolj tekem.”

Nekoliko drugačen je položaj pri Go Volleyju (lani peti) v Prvačini. Tam so tretjeligaško ekipo sestavljali starejši igralci, ki so trenirali ob rednih službah, ter nekaj mladincev in predvsem kadetov. Trener Andraž Paliska in njegovi fantje so želeli nadaljevati, a se je v novih razmerah klubsko vodstvo odločilo drugače. Predsednik društva Goriški šport, ki je nosilec tamkajšnje odbojke, sicer pa domačin Uroš Stanič, pojasnjuje: “Glede na nova pravila imamo za tretjo ligo premalo igralcev. S tem se soočajo še številni klubi. Zato ostaja v tretji ligi le šest ekip. Nekaj časa smo skupaj s Salonitom razmišljali o združeni tretjeligaški ekipi, a se nato ob preračunavanju stroškov in ob tveganjih v času pandemije za ta korak nismo odločili. Posvetili se bomo zelo močni kadetski generaciji, iz katere bi morala prihodnje leto spet nastati solidna mladinska ekipa. Kasneje bo na vrsti gradnja članske ekipe.”

V lani osmem Volley clubu Portorož so že ob koncu lanske sezone vse moči usmerili k odbojki na mivki.

Kriza tudi pri dekletih

V zadnjem letu dni je kakovost primorskih ženskih nižjeligašev padla, Primorska je tudi izgubila predstavnika v prvi B ligi. To je bil Piran, ki je lani osvojil deveto mesto v drugi ligi zahod, kjer letos brez velikih ambicij nadaljuje, saj je tudi tam odbojka na mivki v ospredju. Pirančanke bodo sezono začele 15. oktobra pri ljubljanskem Vitalu. Mesto za njimi je prejšnjo sezono končal Neptun Kanal. Letos nima članske ekipe, težko pa jo je sestavil že lani. “Odvisni smo od majhnega kanalskega okolja. Že z odhodom v srednje šole se začnejo selitve v druge klube ali pa osip. Domačih odbojkaric ni več dovolj,” opozarja predsednik kluba Aleš Karnel. Svetla točka tretje lige zahod je bil podmladek Ankarana, ki se je uvrstil v drugo ligo, a so se v klubu napredovanju odrekli. Predsednik Bojan Cerovac pojasnjuje: “Glede na gospodarsko krizo, in ker je zaživela konkurenčna državna mladinska liga, smo se odločili, da je denar iz skromnega proračuna bolje porabiti za tekmovanje deklet v mladinskem kot v članskem tekmovanju.”

Prav zaradi navedenih vzrokov so se nastopom v tretji ligi s podmladki prvoligašev odpovedali tako pri Luki Koper (lani peta) kot novogoriškem Gen-I Volleyju (deseti).


Najbolj brano