O Nardinovi zaposlitvi bo presojala uprava bolnišnice

O tem, ali je bila Splošna bolnišnica Franca Derganca Nova Gorica kakorkoli oškodovana zaradi oblike pogodbe, na podlagi katere je zavod dobre pol leta vodil Radivoj Nardin, bo naposled odločala uprava bolnišnice. Za to jo je v sredo pooblastil svet zavoda.

Ernest Gortan in Dunja Savnik Winkler   Foto: Rosana Rijavec/STA
Ernest Gortan in Dunja Savnik Winkler  Foto: Rosana Rijavec/STA

ŠEMPETER > Zdravniški sindikat je prejšnjemu vršilcu dolžnosti direktorja šempetrske bolnišnice Radivoju Nardinu očital, da za ta položaj ni imel s predpisi skladne pogodbe. Postavilo se je vprašanje, mar ni bil tudi več plačan, kot bi smel biti. Pristojni inšpektorat je pritrdil, da Nardina zavod ni pravilno zaposlil, da pogodba o naročilu za delo ni bila pravilna oblika, vendar se v višino plačila ni spuščal. Ministrstvo za zdravje je odločitev, kaj narediti, prepustilo svetu zavoda bolnišnice, ta pa je naposled žogico predal upravi.

“Delo je bilo opravljeno korektno in za to prejeto korektno plačilo,” je včeraj očitke znova zavrnil Nardin in ponovil, da je zadovoljen nad tem, kar mu je uspelo urediti v bolnišnici.

Metka Jelinčič Maraž

predsednica sveta zavoda

“Ker je svet zavoda nekakšen kolegijski organ, nima znanja za preverjanje pravnih zadev, smo pooblastili upravo, da izpelje postopke po svoji presoji.”

“Žogico” dobila uprava bolnišnice

Tako kot avgusta je svet zavoda tudi v sredo o Nardinovi pogodbi razpravljal za zaprtimi vrati. Predsednica Metka Jelinčič Maraž je povedala, da so ocenili, da se svet o okoliščinah podpisa pogodbe z Nardinom ne more izrekati.

“Ker je svet zavoda nekakšen kolegijski organ, nima znanja za preverjanje pravnih zadev, smo pooblastili upravo, da izpelje postopke po svoji presoji. Že zadnjič so bilki seznanjeni z inšpekcijskimi postopki in na tej podlagi se bo uprava, ki ima tako pravno kakor računovodsko znanje, že znala odločiti, kako speljati zadevo naprej. Če je prišlo do oškodovanja (bolnišnice, op.a.), bo poskrbela, da se denar povrne,” je strnila Maraževa. Kot kaže, naj bi se s tem spoprijemal Nardinov naslednik Ernest Gortan, kajti direktorja s polnimi pooblastili zavod še ne bo dobil tako hitro. Ker so se razmere s covidom-19 poslabšale in v takih ni dobro posegati v vodstvo ustanove, je razpis za izbiro direktorja svet zavoda prestavil.

Oddelek, skladen s predlogom ortopedov

Svet zavoda pa je za zaprtimi vrati razpravljal še o najbolj aktualni problematiki - vzpostavljanju akutnega covid-19 oddelka v Šempetru. Kot pravi strokovna direktorica zavoda Dunja Savnik Winkler, zdaj tam zagotavlja covid-19 negovalni oddelek v manjšem obsegu, in sicer s šestimi posteljami. Obenem se pripravljajo na urejanje oddelka za akutno bolne zaradi novega virusa, ki bo prav tako v stari stavbi bolnišnice.

“Odprli ga bomo v torek ali sredo, in sicer na lokaciji ortopedije. Ta se bo razselila, ampak bomo ohranili čim več operacijske dejavnosti. Če bi se potrebe po posteljah na akutnem covid oddelku povečale, pa se bo dejavnost ortopedije toliko zmanjšala, da bomo posteljni fond širili na vso etažo.”

Ustanova v Šempetru se je zavezala poleg deset covid negovalnih postelj vzdrževati še 25 takšnih za akutne bolnike. Zdravnikom, vpetim v delo, bodo prek videokonferenc v oporo kolegi z infekcijske klinike, negovalno osebje pa je po besedah Savnik Winklerjeve napoberkovano z več oddelkov: gre za tiste, ki so najbolj vešči rokovanja z osebno varovalno opremo. Bolnišnica ima dvanajst ventilatorjev in pet je primerih za obolele zaradi covida-19, vendar intenzivne enote ne bodo oblikovali, ker nimajo kje. “Pacienta bomo ob poslabšanju stanja stabilizirali in premestili v ustanovo, kjer bo prosta postelja na intenzivnem oddelku,” je pojasnila sogovornica.


Najbolj brano