Na nasip še 3000 kubičnih metrov zemlje

Nasip med ustjem Badaševice in Žusterno so po poletni sezoni, ko so si ga začasno prisvojili kopalci, zdaj znova zasedli gradbeni stroji. Na območju, kjer bodo do poletja uredili obmorski park, vozijo zemljo, saj je treba teren zaradi poplavne varnosti povišati na 2,8 metra nad morjem.

Zaradi poplavne varnosti je treba nasip med ustjem Badaševice in 
Žusterno povišati na 2,8 metra nad morjem.  Foto: Nataša Hlaj
Zaradi poplavne varnosti je treba nasip med ustjem Badaševice in Žusterno povišati na 2,8 metra nad morjem.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Ob nedavni izraziti plimi je morje na nekaterih točkah segalo skoraj do pešpoti, drugje je zalilo dobršen del nasipa. V koprski občini zagotavljajo, da je bojazen, da bi novi park vsako jesen poplavilo, odveč.

Ob nedavni izraziti plimi je morje na nekaterih točkah segalo skoraj do pešpoti, drugje je zalilo dobršen del nasipa. (Foto: Nataša Hlaj)

3,2

milijona evrov bo stala ureditev obmorskega parka v Žusterni

Tudi skalomet bodo še povišali

Pojasnjujejo, da so v prvi fazi poskrbeli za nasutje flišnega in apnenčastega materiala, ki sega nekaj več kot pol metra nad vodno gladino. Po navodilih geomehanika se je moral teren v dolžini približno 600 metrov posedati vsaj pol leta, šele nato so se lahko lotili druge faze nasipavanja.

Zdaj tja dovažajo zemljo z brežin in potoka Sekolovec pod Dekani, kjer izvajalci za direkcijo za vode urejajo ta vodotok, ki križa dostopno cesto do trase nove železniške proge. Na območje med ustjem Badaševice in Žusterno bodo nasuli približno 3000 kubičnih metrov zemlje, medtem ko bo končni sloj iz humusa v debelini kakšnih 30 centimetrov. Sledila bo zatravitev nasipa.

Nasutje že za gradnjo ceste

Na lokaciji med izlivom Badaševice in kopališčem Žusterna so že pred leti nasipali material v morje za predvideno gradnjo hitre ceste med Koprom in Izolo. Na območju, ki je bilo takrat z nasipavanjem odvzeto morju, so uredili kolesarsko in pešpot od Semedele do Žusterne, parkirišče in center za vodne športe (kajakaši, veslači).

Skalomet so prestavili za v povprečju 30 metrov od obale. Nekje več, drugje manj - odvisno od konfiguracije terena. Zdaj se položno spušča v morje, v končni fazi pa bodo čelni nasip proti morju obložili z dodatnimi skalami, ki jih bodo pripeljali tudi iz kamnoloma.

Tako so si urbani obmorski park med ustjem Badaševice in Žusterno zamislili v podjetju Acma.

Prodec za lažji dostop v morje

Znotraj novega parka bodo uredili območja za druženje, počitek, kopanje in pripravo piknikov. V prvi vrsti ob morju bo kraljevala tamariska, zasadili pa bodo še alpske bore, pinije, hraste in koprivovce. Poleg betonskih tribun s protizdrsno plastjo za posedanje in ležanje bodo ob skalometu uredili dostope v morje in večje ploščadi za ležanje, na tri območja bodo nasuli prodec za lažji dostop v morje.

Za ureditev obmorskega parka bodo v koprski občini odšteli nekaj več kot milijon evrov. Ob tem so več kot dva milijona evrov že namenili za nasutje, temeljenje, meteorno kanalizacijo in druge predpriprave za ureditev parka. S projektom nameravajo kandidirati za pridobitev nepovratnega evropskega denarja, zlasti prek Mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).


Najbolj brano