Zmaga Bovčana Tobija Gaberščka

V Celju se je z zmago fantov in deklet ljubljanskega AD Mass končalo ekipno državno atletsko prvenstvo starejših mladincev in mladink. V teku na 3000 metrov je vso konkurenco ugnal Bovčan Tobi Gaberšček.

Bovčan Tobi Gaberšček (45) je zmagal v teku na 3000 metrov.  Foto: Igor Mušič
Bovčan Tobi Gaberšček (45) je zmagal v teku na 3000 metrov.  Foto: Igor Mušič

CELJE > S serijo posamičnih in ekipnih državnih atletskih prvenstev posameznih starostnih kategorij so kot zadnji na celjskem stadionu Kladivar opravili starejši mladinci. Atletska zveza Slovenije je kljub omejitvam v času pandemije poskrbela za dolgo in tekmovanj polno sezono, med katero se je v zadnjem obdobju, ko so se že začele šolske obveznosti, konkurenca nekoliko razredčila.

Kljub temu se je v Celju zbralo 18 ekip in 220 tekmovalcev, ljubljanski AD Mass pa je znova potrdil premoč z zmagama v obeh konkurencah. Dodati velja, da so bili Ljubljančanom tesno za petami tako fantje kot dekleta celjskega Kladivarja. Moški bron je šel v Novo mesto, pri dekletih pa je AK Slovenj Gradec dokazal, da je mogoče tudi na obrobju države priti visoko - na tretje mesto. Primorska atletika ima v tej starostni kategoriji, kjer se pri najboljših že začne spogledovanje s profesionalnim načinom dela, kakovostno vrzel. Še najbolje se je odrezal AK Koper - 11. v moški in 16. v ženski konkurenci.

Tako kot že vso sezono je posamično med Primorci izstopal Bovčan Tobi Gaberšček, ki je v teku na 3000 metrov s časom 8:39,38 krepko ugnal najbližja tekmeca - domačina Matijo Rizmala (Kladivar, 8:48,02), in Brežičana Tima Breznikarja (9:43,23). Dodati velja, da je Tobi tudi letošnji prvak med mlajšimi člani in da je letos že tekel šest sekund hitreje kot tokrat v Celju.

Primorska atletika je zabeležila le še dva koprska nastopa v finalu. V teku na sto metrov, kjer je slavil domačin Domen Orož (11,19), je peti čas postavil Koprčan Luka Flego (12,00). V teku na 800 metrov je sedmo mesto dodal njegov klubski kolega Tilen Malej (2:13,90). Zmagal je Velenjčan Sebastjan Turinek (2:00,75).

Zadnja dejanja stadionske atletike v Sloveniji bodo v naslednjih dneh na Primorskem. Že danes bo novogoriški športni park prizorišče regijskega atletskega prvenstva srednjih šol, ki bo generalka za maratonski slovenski pokal v mnogobojih, ki ga bo AK Gorica gostil v soboto in nedeljo. V sklopu tega tekmovanja bo tudi državno prvenstvo za mlajše kategorije v dolgih tekih in hitri hoji. Za slovo od stadionske sezone bo 10. oktobra AD Posočje priredil še miting v Tolminu.


Najbolj brano