Tanja Žakelj želi med najboljše

Državna reprezentanca gorskih kolesarjev in kolesark v olimpijskem krosu je odpotovala v češko Nove mesto, kjer se bo danes z veliko zamudo začela letošnja sezona svetovnega pokala

Tanja Žakelj je pred sedmimi leti na Češkem že zmagala. Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj je pred sedmimi leti na Češkem že zmagala. Foto: Igor Mušič

NOVO MESTO > Letošnji svetovni pokal gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu so omejitve v času pandemije praktično odpihnile. Današnja tekma v češkem Novem mestu bo šele prva. Že v torek so gostitelji za ogrevanje izvedli ekshibicijski kratki kros z udeležbo svetovne elite, na katerem pa je Primorka Tanja Žakelj hitro izgubila stik z vodilnimi in končala na 26. mestu. Zmagala je Britanka Evie Richards pred Francozinjama Pauline Ferrand Prevot in Loano Lecomte.

V nedeljo bo na istem prizorišču še druga in obenem zadnja zadnja tekma svetovnega pokala v olimpijskem krosu. Vmes bo še petkov drugi ekshibicijski kratki kros za nagrade prvi trojici in za startno razvrstitev na nedeljski dirki. Vse skupaj bo služilo kot generalka pred svetovnim prvenstvom, ki bo prihodnji teden v avstrijskem Leogangu. Mednarodna sezona bo nato končana na evropskem prvenstvu v Švici.

Letošnji svetovni pokal gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu so omejitve v času pandemije praktično odpihnile.

V elitnem sporedu dirk na Češkem bo Slovenijo ob Tanji Žakelj, ki je prav na tem prizorišču pred sedmimi leti zmagala, zastopal le še Rok Naglič iz kamniškega Calcita. Med mlajšimi članicami bo tekmovala Vita Movrin iz domžalske Energije, med mlajšimi člani pa se bo boril kolesar novogoriške ekipe Meblo Jogi Pro Concrete Matevž Govekar.

Na Češkem bo tudi tekma mladinskega svetovnega pokala. Tudi tu bo Primorska zastopana, saj bo dirkal član MBK iz Črnega Vrha nad Idrijo Jakob Klemenčič. Potili se bodo tudi Teo Pečnik, Blaž Žle,Matic Kranjec Žagar in Tamara Homar. Z izjemo Žakljeve nihče od Slovencev v olimpijskem krosu še ni posegel do vrhunske uvrstitve (deseterica) v svetovnem merilu. Že vsak preboj med 20 najboljših bi bil lepo uspeh.

Dvakratna evropska prvakinja Tanja Žakelj ima po tihem višje cilje, a se je v razmišljanjih pred startom napovedim glede uvrstitev izognila: “Sem še vedno v tistem nervoznem stanju pred prvim startom, ker se sezona tako pozno začenja. Bojim se, da je tako tudi pri tekmicah in da bo začelo med nami kaj pokati že takoj po startu. Ne bo nam preostalo drugega, kot odpeljati na polno vsak meter in izkoristiti to, kar bo v vsakem trenutku ponujeno. Sicer sem dobro pripravljena, le češki mraz mi ni pisan na kožo.”

Napovedi uvrstitev so letos nehvaležne kot še nikoli, saj mednarodnih dirk in s tem pravih primerjav skoraj ni bilo. Dogajanje na Češkem bo potekalo brez gledalcev in ob prenosih Red Bull TV.


Najbolj brano