Evropa v času zamaskirane Evrope

Mitološka lepotica, ki jo je v podobi belega bika ugrabil Zevs, kontinent z divjo zgodovino in gospodarsko-politična skupnost, vse to in še kaj drugega je Evropa, kakršno te dni uprizarjajo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica.

 V neobičajni predstavi igralka nastopa ob šesterici plesalcev.  Foto: David Verlič
V neobičajni predstavi igralka nastopa ob šesterici plesalcev.  Foto: David Verlič

NOVA GORICA > Na velikem odru novogoriškega teatra so krstno uprizorili avtorski projekt Evropa, mati mila, ki sta ga režiserka Tatjana Peršuh ter glasbenik in filozof Boštjan Narat kot dramaturg zasnovala na drami Evropa - monolog za mater Korajžo in njene otroke (2004) hrvaške književnice Ivane Sajko, v besedilo pa sta vpletla še citate dolge vrste drugih avtorjev, od klasikov do sodobnikov.

Zahtevno naslovno vlogo z veliko besedila je upodobila igralka Ana Facchini, ob njej pa so kot biki nastopili plesalci Nebojša Rako, Tilen Jeras, Andraž Jug, Aljoša Möderndorfer, Jošt Taraniš in Dušan Teropšič.

S posnetimi glasovi in glasbo so sodelovali mnogi drugi, tako člani hišnega igralskega ansambla kakor gostje, poleg njih pa še še scenograf Voranc Kumar, kostumografinja Dajana Ljubičić, koreograf Sebastjan Starič in drugi.

Druženje po premieri je potekalo v skladu s protikoronskimi ukrepi, seveda z maskami, ki so v gledališču doma že od nekdaj.


Najbolj brano