Nova spletna platforma o kolesarskih povezavah v zahodni Sloveniji

V Ajdovščini so predstavili novo spletno platformo, ki na enem mestu združuje uporabne podatke o številnih daljinskih in lokalnih kolesarskih povezavah v zahodni Sloveniji. Razvili so jo v okviru projekta Inter Bike II, ki spodbuja kolesarjenje pri vsakodnevnih opravkih in izletih v čezmejnem območju.

Novo spletno platformo so predstavili v Ajdovščini.  Foto: Alenka Tratnik
Novo spletno platformo so predstavili v Ajdovščini.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Projekt pomeni nadgradnjo rezultatov Inter Bike I, ki se je začel leta 2007, z njim pa so po zgledu povezave Alpe-Adria med Salzburgom in Gradežem vzpostavili kolesarsko pot Adriabike med Kranjsko Goro in Ravenno. Kot je ob zaključku projekta Inter Bike II poudaril Giuliano Nemarnik iz RRC Koper, so v teh letih med ljudmi vzbudili zavest o večji uporabi koles, lokalne skupnosti pa spodbudili k urejanju kolesarskih povezav in k razmisleku o drugih oblikah trajnostne mobilnosti.

“S projektom Inter Bike II smo ob trasi Adriabike razvili multimodalne povezave s ponudbo občasnih prevozov koles z avtobusi in ladjami. Koprska in tržiška občina sta poskusno organizirali čezmejno avtobusno povezavo za prevoz koles med Koprom, Gradežem in Krminom, v deželi Veneto so uvedli poskusne vožnje za kolesarje z ladjo po reki Lemene, letos pa je zaživel tudi ladijski prevoz po Beneški laguni med Bibionejem in Caorlami,” je izpostavil nekaj rezultatov.

Prenovili so tudi spletno stran adriabike.eu, pripravili promocijske brošure in videe ter organizirali delavnice. Uporabnikom je zdaj na voljo tudi spletna platforma, ki na enem mestu ponuja vsebine o daljinskih in nekaterih lokalnih kolesarskih povezavah v zahodni Sloveniji. Po besedah razvijalca platforme Matica Klanjščka bo uporabnik na njej našel podatke o zahtevnosti in dolžini poti in tudi informacije, kaj bo na poti videl ali doživel. “Platforma je šele začetek in ponuja še veliko priložnosti,” je pojasnil. Z njim se je strinjala tudi direktorica RRA Rod Brigita Habjan Štolfa, ki vidi v platformi korak k oblikovanju enotne kolesarske destinacije Alpe-Adria in dodano vrednost turističnih paketov.

Razvoju kolesarskih povezav in drugim ukrepom za trajnostno mobilnost bo namenjen tudi denar v novi finančni perspektivi, je ob obisku v Ajdovščini napovedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Med prednostnimi nalogami je izpostavil posodobitev železniškega omrežja, izboljšanje javnega prevoza in povečanje njegove dostopnosti, Vipavcem in Ajdovcem, ki v zadnjem času pospešeno vlagajo v kolesarske poti in spodbujajo druge oblike trajnostne mobilnosti, pa je obljubil podporo pri gradnji kolesarske povezave med Ajdovščino in Vipavo.


Najbolj brano