V novi številki Primorskih novic preberite

Če se bo zaradi vzpostavitve covid oddelka v šempetrski bolnišnici morala seliti ortopedija, bo to preprečilo izpolnitev določenega programa dela. Zato zaposleni v odprtem pismu takim načrtom nasprotujejo. Minister Gantar miri, da bo lokacija covid oddelka določena v sodelovanju z epidemiologi. Tudi direktor Gortan pravi, da rešitve še iščejo, ni pa več veliko časa, ker se okužbe v državi hitro širijo.

Ali bodo covid oddelek umestili v  staro bolnišnično stavbo in zato  
preselili ortopedskega ali pa ga bodo uredili v bolnišnični stol 
pnici,  bi moralo biti znano  sredi prihodnjega tedna. Foto: Luka Carlevaris
Ali bodo covid oddelek umestili v staro bolnišnično stavbo in zato preselili ortopedskega ali pa ga bodo uredili v bolnišnični stol pnici, bi moralo biti znano sredi prihodnjega tedna. Foto: Luka Carlevaris

Že prvi obilnejši dež letos prinesel poplavljene kleti in stanovanja

Napovedi Arsa o poplavljanju vodotokov v Vipavski dolini so se uresničile že danes zjutraj. Ob nalivu je deževnica vdirala v kleti, a tudi Vipava in pritoki so ponekod prestopili bregove.

Razveljavili obsodbo Bavčarja in Golubića

Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je imel tokrat prav. Po seji višjega sodišča v začetku septembra je bil prepričan, da bo sodba padla, kar se je tudi zgodilo. Senat višjih sodnikov je obsodilno sodbo razveljavil. Bavčarju, ki tri leta prestaja kazen zaradi pravnomočne sodbe ljubljanskega sodišča, tako vsaj za zdaj ne grozi podaljšek za zapahi.

Izguba je, a jo bo novi Maestoso pokril

Družba Holding Kobilarna Lipica je lani poslovala z izgubo, ki je znašala 403.280 evrov, kar je slabše od napovedi. To je eden od podatkov iz poslovnega poročila, s katerim se je ta teden na seji seznanila vlada. Direktor Holdinga Matej Oset je kljub temu optimističen; nadeja se, da bodo v Lipici z novim hotelom Maestoso kmalu prišli na zeleno vejo.

Učenci treh razredov OŠ Hrpelje se v ponedeljek vračajo v šolo

Trije razredi učencev osnovne šole iz Hrpelj, ki so danes ostali doma zaradi stika z učencem, ki je bil pozitiven na testu za novi koronavirus, se bodo v ponedeljek že vrnili v šolo. Minilo bo namreč deset dni, odkar so se z obolelim sošolcem zadnjič srečali. Za zdaj se okužba ni razširila.

Spor o dvorcu Lanthieri se seli na sodišče

Ker pogovori o upravljanju in souporabi prostorov v dvorcu Lanthieri niso uspeli, Občina Vipava toži Univerzo v Novi Gorici. “Ne moremo pristati na to, da moramo prositi univerzo, če lahko v lastno hišo pridemo skozi stranska vrata,” je odločen župan. Rektor odgovarja: “Tožbo razumemo v smislu, da univerza v Vipavi ni zaželena.”

Rekorderka je betonska cesta do njiv

Na glasovanju za participativni del proračuna za prihodnji dve leti je največ glasov prejel predlog ureditve dostopa do kmetijskih površin na območju Šmarij v predelu Dobrave. Sledita mu še ureditev dostopa do kopališča Oblakovec ob reki Rižani in ureditev dela makadamske poti v Dekanih.

Italijan ogoljufal koprsko podjetje

Koprski kriminalisti so državnemu tožilstvu ovadili Italijana, ki je vdrl v poštni sistem enega od koprskih podjetij in ga ogoljufal za 32.000 evrov.

Mateja Sattler: “Ne moremo in ne smemo biti tiho!”

V zadnjem obdobju jo je moč pogosto opaziti na televiziji in v drugih medijih, kako kot predstavnica društva Eko Anhovo in dolina Soče odločno in suvereno zagovarja pravico prebivalcev Anhovega in spodnje Soške doline do čiste pitne vode, čistega zraka ter čistega in zdravega okolja nasploh. “Ne moremo in ne smemo biti tiho!” poudarja Mateja Sattler, okoljska aktivistka, ki srčno in pogumno daje glas svoji rodni Soški dolini in njenim prebivalcem.

Juliana Trail, kjer pozabiš na virus, maske in ostale težave

Juliana Trail, pohodniška pot, ki v 16 etapah objema Julijske Alpe in so jo uradno odprli lani jeseni, je lepotica, v katero se je zaljubilo že veliko pohodnikov. Zaradi novokoronavirusnih razmer pripada letos predvsem domačim pohodnikom. Ko bo te more konec, pa bodo po njej bolj številčno “ohinsplohali” tudi tujci, ki so jo že zavohali. Ker je tak ali podoben koncentrat raznolikih podlag, razgledov, gozdov, travnikov, zaselkov, kotičkov in energij na tako majhnem območju v svetu preprosto težko najti.

24-letna Vipavka o svojem študiju muzikala na londonski Kraljevi akademiji za glasbo

24-letna Tjaša Fajdiga iz Lož pri Vipavi ima za seboj naporno, a zanimivo in za njeno nadaljnjo karierno pot morda celo prelomno leto. Le redki dobijo priložnost za šolanje na priznani londonski Kraljevi akademiji za glasbo, kjer se je med drugimi šolal tudi Luka Šulić iz dua 2Cellos. Temperamentna Primorka, ki jo je slovenska javnost spoznala v predlanski sezoni šova Slovenija ima talent, pa je bila prva Slovenka, sprejeta na tamkajšnji magistrski program muzikala.

Dnevi evropske kulturne dediščine v 150 krajih, 61 dogodkov na Primorskem

Z današnjo slovesnostjo, ki so jo prek spleta prenašali iz prenovljene muzejske hiše v belokrajinskem Semiču, so se začeli 30. dnevi evropske kulturne dediščine. Po državi se bo zvrstilo 400 dogodkov v 150 krajih po državi, med katerimi jih bo Primorska v prihodnjih dveh tednih prispevala 61.

Vrnil se je tudi Velikonja

Po dežju posije sonce. Vsaj tako se nadejajo nogometaši Gorice, ki jih je danes na dopoldanskem treningu skoraj poplavilo. Danes bodo proti Aluminiju lovili prve točke, morda tudi z Etienom Velikonjo, gotovo pa z novim trenerjem Gordanom Petrićem.


Najbolj brano