V sredo potrdili 122 okužb, največ okuženih v starostni skupini med 45 in 54 let

V torek so v Sloveniji opravili 2848 testov na okužbo z novim koronavirusom, 122 jih je bilo pozitivnih, je vlada sporočila prek twitterja.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška 
Čakš Jager Foto: Sta
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager Foto: Sta

SLOVENIJA > V bolnišnicah se zdravi 63 bolnikov s covidom-19, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V sredo sta umrla dva bolnika s covidom-19.

Iz bolnišnice so v sredo odpustili devet bolnikov s covidom-19.

Po podatkih spletnega covid-19 sledilnika so v Ljubljani včeraj potrdili 24 novih primerov okužb, v Mariboru, Domžalah in Črni na Koroškem pa po osem. Nove primere okužb so potrdili še v 50 slovenskih občinah.

Na Primorskem so zabeležili šest pozitivnih testov, štiri v Pivki in po eno v Novi Gorici in Ilirski Bistrici.

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 4816 okužb z novim koronavirusom, 145 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Največ prenosov na praznovanjih rojstnih dni

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je povedala, da je največje število okuženih sedaj v starostni skupini med 45 in 54 let. Glede prenosov virusa so najbolj pogosti lokalni prenosi, po poizvedovanjih epidemiologov se virus najbolj širi na praznovanjih rojstnih dni in drugih večjih domačih dogodkov. Nekaj prenosov je bilo tudi v šolah in domovih starejših občanov.

Veča se število potrjenih primerov med zdravstvenimi delavci in sodelavci ter v domovih starejših občanov. Kar se tiče vnosov, odstotek ni več velik, še vedno pa vodi Hrvaška, vnosi pa so tudi iz Bih, Srbije, Kosova in Avstrije.

Epidemiologom pomagajo tudi študentje

Odstotek teh, ki zbolijo v karanteni, je blizu 10 odstotkov. Glede včeraj potrjenih okužb je Čakš Jagrova povedala, da jih je bilo nekaj v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v domovih starejših občanov dva, v socialno-varstvenih zavodih pa štirje.

Zahvalila se je tudi študentom medicine, ki pomagajo epidemiologom pri anketiranju.


Najbolj brano