V novi številki Primorskih novic preberite

Po protestnem pismu zaradi odpuščanja in slabe komunikacije z vodstvom, ki ga je podpisalo skoraj 1300 zaposlenih, je šempetrski Mahle na povabilo vodstva danes obiskala predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Lidija Jerkič. Pričakuje, da se odpuščanje ne bo ponovilo. Tudi zato, ker so ji v vodstvu zagotovili, da bodo v podjetje še vlagali in na novo zaposlovali.

“Recimo, da je bilo to odpuščanje, ki je dvignilo toliko prahu, res  
izjema in da se ne bo ponovilo,“ je po obisku povedala pred 
sednica Skei Lidija Jerkič. Foto: Luka Carlevaris
“Recimo, da je bilo to odpuščanje, ki je dvignilo toliko prahu, res izjema in da se ne bo ponovilo,“ je po obisku povedala pred sednica Skei Lidija Jerkič. Foto: Luka Carlevaris

Za tri dni na bolniško brez obiska zdravnika

Vlada predlaga podaljšanje nekaterih že obstoječih protikoronskih ukrepov, med njimi čakanja na delo. Uvaja pa tudi nove ukrepe, kot so nadomestilo za čas karantene samozaposlenim in mesečni temelji dohodek za tiste samozaposlene, ki si na trgu še ne uspejo zagotoviti preživetja. Po novem bi imeli delavci pravico do treh dni bolniške brez obiska zdravnika.

“Covid ustvarja največjo priložnost v 100 letih”

“Logistika, ki vključuje tudi dodelavo blaga na poti od Kopra do Lendave in Šentilja, je ključna strateška prioriteta te države. Covid pa za našo regijo ustvarja dodatno zgodovinsko priložnost,” je danes v Kopru poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Borut Štrukelj: “Cepljenje proti covid-19 bi lahko plačala država”

Kako drugače začeti intervju s strokovnjakom na področju farmacije, kot z vprašanjem, ki tačas najbolj obremenjuje človeštvo. Kdaj bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu? In kdaj zdravilo? Kdaj bo konec epidemije? In ... Dr. Borut Štrukelj, farmacevt, eden največjih domačih strokovnjakov na področju farmakognozije in genskega inženiringa, sicer tudi predavatelj, strokovnjak za registracijo bioloških zdravil in še marsikaj, pravi, da je na prvem mestu varnost. Pred neučakanostjo. In pred učinkovitostjo.

Biblija za gospodarski in družbeni preporod Slovenije

Če bodo znali stopiti skupaj vlada, gospodarstvo in drugi deli družbe, bo Slovenija v prihodnjih štirih letih zmanjšala zaostanek pri ustvarjeni dodani vrednosti. Načrt za večjo produktivnost so danes predstavili na Managerskem kongresu, kjer so podelili tudi stanovske nagrade. Menedžer leta je postal Enzo Smrekar, glavni direktor Atlantic Droge Kolinske.

Namesto Slavnikovih garaž nova soseska

Dvorišče nekdanjih Slavnikovih garaž v Semedeli, ki ga zdaj zasedajo različni podjetniki z bolj ali manj čistimi dejavnostmi, bo v prihodnje doživelo preobrazbo. Lastnik zdaj precej zanemarjenega območja je uspel pritegniti vlagatelja, ki naj bi tam zgradil poslovno-stanovanjsko sosesko, prisluhnili pa naj bi tudi željam krajanov po javnih vsebinah.

Na obrobju Divače še en blok?

Pred časom so bile ob blokih pod železniško postajo, pred podhodom Gregorja Žiberne, neugledne barake, sedaj je parcela, na kateri želi lastnik graditi stanovanjski blok, a potrebuje še nekaj okoliškega, javnega zemljišča. Zato je dal na občino vlogo za odkup, a mu je za zdaj ni odobrila.

V Vili Krasna zeva prav nič krasna luknja

Kdor je pričakoval, da se bodo za vilo na Cankarjevi ulici z njeno prodajo v stečajnem postopku Primorja začeli boljši časi, se je zmotil. Novi lastnik je celo odprl del strehe, tako da v stavbo zamaka. Na inšpektoratu za kulturo pravijo, da ne morejo ukrepati, ker stavba, ki je sicer v registru kulturne dediščine, nima statusa kulturnega spomenika.

Hitreje do zdravnika in mamografa v Posočju

V Kobaridu v sodelovanju z zavodom Prostofer 1. oktobra uvajajo brezplačne prevoze starejših in žensk na mamografijo, na enak način jih bodo v kratkem prevažali na Bovškem. Na Tolminskem prevozi, ki jih organizira Rdeči križ, potekajo že dve leti. Potrebe so tako velike, da bodo v kratkem kupili dodatno vozilo.

Naročnik lepila trdi, da ni vedel za heroin

“Tega kaznivega dejanja nisem storil,” je danes v svojem zagovoru poudaril Aleksander Vettorazzi, naročnik tovora, med katerim so aprila predlani v koprskem pristanišču odkrili 300 kilogramov izredno čistega heroina. V zagovoru je poskušal sodišče prepričati, da z rekordnim zasegom heroina nima ničesar, je pa zato obremenil soobtožena.

Kolesarji so preveč brezskrbni

Če so policisti še pred nekaj leti ugotavljali, da so kolesarji v nesrečah najpogosteje žrtve voznikov z močnejšimi vozili, je realnost danes popolnoma drugačna. Od 65 prometnih nesreč, v katerih so bili letos na območju koprske policijske uprave udeleženi kolesarji, so jih sami zakrivili kar 45.

Z več prireditvami so počastili spomin na Bevka, radi pa bi še spomenik

S predstavitvama osebne znamke, posvečene Francetu Bevku, in albuma Od Pestrne do Čedermaca se je v Idriji in Cerknem iztekel niz prireditev v spomin na velikega zakojškega rojaka. Spomenik, ki so ga s knjižnimi izdajami in spominjanji gradili šolarji, društva in institucije, je nadomestil (še) neuresničeno pobudo za postavitev doprsnega kipa Bevku.

Kakšna bo tokrat ura resnice?

Potem ko so danes s posamičnim kronometrom opravila dekleta, jutri ura resnice na svetovnem prvenstvu v Imoli čaka še kolesarje v elitni kategoriji. Slovenske barve bo zastopal Idrijčan Jan Tratnik, ki si želi izboljšati deseto mesto iz Bergna pred tremi leti.


Najbolj brano