V novi številki Primorskih novic preberite

Med bolnišnicami, ki bodo morale sprejeti in zdraviti okužene s covidom-19, sta tudi obe primorski regionalni bolnišnici. Sprejeli jih bosta v primeru razmaha okužb in večjih potreb po bolnišničnem zdravljenju. Po odredbi zdravstvenega ministrstva bo šempetrska na vrsti prej kot izolska. Obe bi skupaj nudili 25 postelj, oddelka pa ne smeta ovirati drugih bolnikov in vrst zdravljenja.

Uradno še ni znano, kje bodo v šempetrski bolnišnici uredili covid  
oddelek, vendar se z njim že kar mudi. Foto: Leo Caharija
Uradno še ni znano, kje bodo v šempetrski bolnišnici uredili covid oddelek, vendar se z njim že kar mudi. Foto: Leo Caharija

Študijsko leto se začenja v negotovih okoliščinah

Pred vrati je novo študijsko leto, študentje mnogih fakultet pa še nimajo urnikov, da bi vedeli, kdaj bodo v učilnicah in katere predmete bodo spremljali na daljavo. Ti podatki bi jim prišli prav tudi pri odločanju za najem stanovanj v kraju študija. Fakultete se trudijo po svojih močeh, a se morajo tudi one prilagajati vedno novim pravilom. Nihče ne izključuje možnosti, da bo študij v kratkem potekal le na daljavo.

Letos raznolike inovacije - od sladoleda do urinskega katetra

Na sedežu severnoprimorske gospodarske zbornice so danes podelili priznanja za najboljše inovacije v regiji v letošnjem letu. Na razpis je prispelo 23 prijav, največ do zdaj. Štiri inovacije, ki so prejele zlato priznanje, bodo regijo zastopale na vseslovenskem izboru v novembru.

TIC se je preselil v strogi center Nove Gorice

Turistično informacijski center je od danes v Kidričevi ulici, tam je po novem tudi sedež Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Od novih prostorov, pred katerimi bo ena od izposojevalnic koles, si veliko obetajo. Tam bodo ukinili tudi 14 parkirnih mest, občina pa napoveduje novo parkirno politiko, ki naj bi ji sledil umik avtov iz centra.

Mors (še) ne bo dal 250.000 evrov za gasilsko-reševalni center

Amandma, s katerim je Levica predlagala, da bi ministrstvo za obrambo (Mors) z rebalansom državnega proračuna vendarle zagotovilo 250.000 evrov za izplačilo že dogovorjenega preostalega sofinanciranja za postojnski gasilsko-reševalni center, danes v državnem zboru ni bil sprejet. V Postojni pravijo, da se kljub temu ne bodo pustili izsiljevati.

Koper bo dobil še dva parka: v mestu in ob morju

Če bo šlo vse po načrtih, bo Koper prihodnje poletje bogatejši za dva nova parka. Prvega bodo uredili na strehi garažne hiše na Muzejskem trgu, drugega pa na nasipu ob morju, med ustjem Badaševice in Žusterno.

“Tudi Primorci gredo radi za policiste”

Igor Ciperle vodi koprsko policijsko upravo dobrih deset mesecev. Pravi, da so za vodenje kolektiva najpomembnejši dobri odnosi. Glede reševanja kadrovskih težav je optimist. Trdi, da je največja težava vodilnih v policiji rutina. Zaradi novega delovnega mesta v Kopru se je začel učiti italijansko.

Truplo pogrešane našli v morju pred Miramarskim gradom

Dobre tri mesece od dneva, ko so potapljači iz morja, približno 500 metrov od obale v bližini Miramarskega gradu, potegnili truplo mlajše ženske, so novogoriški policisti od italijanskih varnostnih organov dobili rezultate obdukcije. Ta je potrdila, kar so sumili že vse od junija - v morju so našli pogrešano 25-letno Novogoričanko Karin Furlan.

110 kilogramov granat se je spremenilo v prah

Kar 110 kilogramov granat iz prve svetovne vojne se je v torek na pobočju Škabrijela spremenilo v prah. Pirotehniki so 81 granat zaradi slabega stanja in nevarnosti, ki je zato pretila pohodnikom, razstrelili kar na Škabrijelu. “Pokalo je in se kadilo,” je povedal eden od bližnjih stanovalcev, a nevarnosti zanje ni bilo.

Kino Istra je že na poti

Z jutrišnjo projekcijo filma Medena dežela v dvorani v Sv. Antonu je na pot krenil Kino Istra, evropski projekt, ki bo s potujočim kinom v istrske vasi prinašal kakovostne filme. V zavodu Otok nameravajo stkati močne vezi z lokalnimi skupnostmi, da bi kino prerasel v nekaj več.

Za lovoriko in napredovanje

Nogometna torek in sreda sta bila namenjena prvim tekmam sklepnega predkroga nogometne lige prvakov, jutri pa sledijo še izločilni dvoboji evropske lige, tudi z Muro in Celjem. Vrhunec večera bo obračun za evropski superpokal med Bayernom in Sevillo.


Najbolj brano