Koper bo dobil še dva parka: v mestu in ob morju

Če bo šlo vse po načrtih, bo Koper prihodnje poletje bogatejši za dva nova parka. Prvega bodo uredili na strehi garažne hiše na Muzejskem trgu, drugega pa na nasipu ob morju, med ustjem Badaševice in Žusterno.

 Od Pokrajinskega muzeja do Belvederja bodo tlakovane in zelene 
površine. Foto: Marasovič arhitekti
Od Pokrajinskega muzeja do Belvederja bodo tlakovane in zelene površine. Foto: Marasovič arhitekti

KOPER > “Gre za evolucijo dveh projektov, ki pa prinašata revolucijo v prostoru. Tega zdaj vračamo ljudem, ki tukaj živijo. Prisluhnili smo njihovim željam po dodatnih, urejenih in ozelenjenih javnih površinah, po novih odprtih prostorih za druženje, oddih in prireditve,” pravi koprski župan Aleš Bržan.

Strehe nad garažo je škoda za nov objekt

Župan ocenjuje, da je ploščadi nad parkirno hišo “preprosto škoda za nove apartmajske objekte,” območje med Badaševico in Žusterno pa da je treba nameniti ljudem in ne čolnom, tako, kot so sicer predvidevali načrti za novo marino, ki pa je tam ne bo.

“Območje bomo preobrazili v urbani obmorski park, namenjen športu, rekreaciji in kakovostnemu preživljanju prostega časa, s tem, da bomo ljudem omogočili, da dorečejo zadnjo podobo tega parka,” napoveduje župan.

Z leve: Boštjan Furlan iz podjetja Acma ter Blaž Škorjanc in Igor Marasovič iz biroja Marasovič arhitekti. (Foto: Nataša Hlaj)

Upa, da bodo pogodbo z izvajalcem del podpisali še letos in urejanje sklenili do prihodnjega poletja. Garažno hišo bodo dokončali decembra, takrat pa naj bi tudi začeli s postopki za urejanje parka. Osnutek parkirnega režima so pripravili, a ga morajo uskladiti s krajevno skupnostjo.

O tem, koliko bo stala dokončna podoba na strehi garaže, še nimajo natančnih izračunov, medtem ko je že znano, da bodo morali za park ob morju odšteti približno milijon evrov. Ob tem so dva milijona evrov že porabili za nasutje, temeljenje, meteorno kanalizacijo in druge predpriprave za ureditev parka.

Vodni elementi z maketo mesta

Idejno rešitev za park nad ploščadjo garažne hiše, ki je usklajena z zahtevami zavoda za varstvo kulturne dediščine, so oblikovali Igor Marasovič, Blaž Škorjanc, Gaja Brulc, Ana Doles in Taja Fišter iz podjetja Marasovič arhitekti.

“Naš cilj je bil ustvariti prostor, ki se bo prilagajal potrebam uporabnikov in bo deloval kot nekakšna mestna dnevna soba. Od Pokrajinskega muzeja do Belvederja bodo tlakovane in zelene površine. Zamislili smo si različne oblike sedišč, od klopi, premičnih stolov do lesenih podestov, pa vodne elemente z maketo Kopra, ki je bil nekoč otok, ter pergole in zelene otoke, pitnike in drugo urbano opremo,” našteva Marasovič.

Večja drevesa bo zaradi statičnih zahtev možno saditi le ob stebrih garažne hiše, celotno zasaditev pa bodo dorekli v sodelovanju s krajinskimi arhitekti.

Prostori za piknike in prodec za v morje

Boštjan Furlan iz podjetja Acma je pripravil projekt za revitalizacijo degradiranega območja med ustjem Badaševice in Žusterno. “Zasadili bomo drevesa, uredili dostope v morje, skozi park bo vodila nova peščena pešpot. Ker gre za novo nasutje in se bo teren še posedal, je to dobra rešitev,” pojasnjuje Furlan.

Tako so si urbani obmorski park med ustjem Badaševice in Žusterno zamislili v podjetju Acma.

Znotraj novega parka bodo uredili območja za druženje, počitek, kopanje in pripravo piknikov. V prvi vrsti ob morju bo kraljevala tamariska, zasadili pa bodo še alpske bore, pinije, hraste in koprivovce. Poleg betonskih tribun s protizdrsno plastjo za posedanje in ležanje bodo ob skalometu uredili dostope v morje in večje ploščadi za ležanje, na tri območja bodo nasuli prodec, ki ga bo varoval neke vrste podvodni greben, ki bo omejil moč valovanja.

Kdaj bodo na bližnji brežini uredili vertikalni dostop na Markovec, za zdaj ostaja neznanka, saj v občini opozarjajo, da niso lastniki tamkajšnje parcele, niti nimajo razpolagalne pravice zanjo.


Najbolj brano