Italijan prvi na Nanosu

Kolesarski klub Izvir Vipave je priredil že 25. vzpon iz Vipave na Nanos. Zmagovalec dirke je bil Italijan Andrea Calza, med domačini pa se je najbolj izkazal Robert Likar.

Na Nanos je prvi prikolesaril Andrea Calza (na čelu kolone). Foto: Igor Mušič
Na Nanos je prvi prikolesaril Andrea Calza (na čelu kolone). Foto: Igor Mušič

VIPAVA > Dolgo kolono 169 kolesarjev je pričakala poletna vročina, ovirala pa jih je tudi burja. Dirka je sicer z novim asfaltom, katerega so se razveselili predvsem prebivalci planote Nanos in njihovi turistični gostje, pridobila kilometrski podaljšek in dodatnih 50 metrov višinske razlike, s tekmami v času pandemije skopa sezona pa je privabila tudi nekaj kakovostnih amaterskih italijanskih kolesarjev.

S skupno 15 kilometri in 825 metri višinske razlike od Vipave do turistične kmetije Abram na Nanosu 920 metrov nad morjem je - tako kot lani - najhitreje opravil Italijan Andrea Calza. Progo je prevozil v dobrih 34 minutah (34,20). O preostalih dveh nosilcih odličij v generalni razvrstitvi so odločale sekunde. Drugi je bil Italijan Elia Carta (34,41), tretji pa najboljši predstavnik primorskega kolesarstva, nekdanji član MBK Črni vrh nad Idrijo Dean Bratuš (Tuš team, 34,53). Gostitelji so se veselili drugega mesta Roberta Likarja v starejši veteranski kategoriji E, ki se je še spustil pod mejo 40 minut.

825

metrov višinske razlike so opravili kolesarji na Nanos

Na preizkušnji, ki je sicer štela za slovenski pokal rekreativcev in veteranov, je bila v ženski konkurenci najhitrejša Gorenjka Eva Zorman (Ganesha), ki je ciljno črto prečkala po dobrih 40 minutah (40,31). Prva zasledovalka, Celjanka je Katarina Novak (Bike republic), je zaostala že za dve minuti.

Slovenski pokal se bo 27. septembra nadaljeval z dirko po dolini Krke, na Primorsko pa se bo vrnil, 3. aprila, ko bo KK Soča pripravil že 45. vzpon za pokal občine Kobarid.


Najbolj brano