V novi številki Primorskih novic preberite

So poleti obiskovalcem na plaži v Žusterni zamolčali, da kljub ukrepom, s katerimi so poskušali omejiti vpliv iztoka hudournika na bližnje kopalne vode, le ni bilo vse v redu? Neuradno smo izvedeli, da naj bi zaposleni na kopališču dobili navodilo, naj kopalcem ne dajejo informacij o kakovosti vode, vzorci pa da so v mejah normale. Namignili so jim tudi, naj zdržijo še malo, saj da se bo kopalna sezona tako ali tako kmalu končala.

Voda z lahkoto pronica med bloki peščenjaka, s katerimi so želeli  
usmeriti tok iz hudournika proti odprtemu morju.

 Foto: Nataša Hlaj
Voda z lahkoto pronica med bloki peščenjaka, s katerimi so želeli usmeriti tok iz hudournika proti odprtemu morju.  Foto: Nataša Hlaj

“Naj da vodstvo Cimosa karte na mizo”

Cimos je koprskemu zavodu za zaposlovanje poslal predlog programa, ki predvideva približno 200 presežnih delavcev, od tega 51 v tovarni v Senožečah. Tam bo v petek sestanek sindikata Skei in sveta delavcev, 5. oktobra pa se bodo glede osnutka programa srečali z vodstvom Cimosa.

ZDA odganjajo kitajskega zmaja, ki je priletel v Trst in bi gradil drugi tir

Kitajski velikan China Communications Construction Company, ki se poteguje za gradnjo drugega tira Koper-Divača, lani pa je s pristaniško upravo Trst podpisal dogovore o skupnih vlaganjih, se je znašel na črni listi ZDA. Bo protikitajsko razpoloženje, ki ga širijo ZDA, vplivalo tudi na izbiro izvajalca za drugi tir in na tržaške načrte?

Oljčne tropine še ne smejo na njive

Torkle bodo kmalu začele sprejemati zgodnje sorte oljk in stiskati olje. A tropine, ki pri tem nastajajo, bodo še vedno veljale za odpadek. To pomeni, da jih ne morejo raztrositi kot gnojilo na kmetijska zemljišča. Zakonske spremembe o tem so sicer pripravljene, a na veliko nejevoljo oljarjev ne bodo še v veljavi to oljkarsko sezono.

Sklad kmetijskih zemljišč je naredil še več “tiskarskih napak”

Ne samo da je Sklad kmetijskih zemljišč v postopku oddaje oljčnika na Ronku napačno navedel številko katastrske občine, temveč je v odločbi napačno zapisal tudi ime podjetja, ki je bilo najprej uspešno na razpisu. Prav tako niso preverili cenitve omenjenega oljčnika, kar je zaradi visoke vrednosti zahteval drugi ponudnik, ki se je potegoval za oljke izolskega župana Danila Markočiča.

Kamnolom Laže bo še lahko obratoval naprej

Vlada je izdala uredbo o podelitvi rudarske pravice za izkoriščanje mineralne surovine tehnični kamen - apnenec v pridobivalnem prostoru kamnolomu Laže. S tem bo laženski kamnolom, ki je v lasti goriškega Kolektorja CPG, lahko obratoval naprej.

NIJZ problematizira ne le oskrbe z vodo Anhovega, ampak tudi Deskel

Kaže, da zgodbe s pitno vodo v Anhovem še dolgo ne bo konec. Občina je prejela oceno NIZJ, kako naj Anhovcem zagotovi primerno vodo. Ta bo takšna šele, če bo strokovnjak potrdil, da vanjo res nikoli več ne bo mogoč vdor odplak Eternita. Toda NIZJ je v Kanal poslal vrsto drugih priporočil, ki vso oskrbo iz vodarne Močila opredeljujejo kot tvegano.

Dvanajst novih Unicefovih varnih točk v Novi Gorici za otroke v stiski

Nova Gorica je razširila število varnih točk, na katere se lahko zatečejo otroci v stiski, ne le v mestu, ampak tudi zunaj njega. Skupaj jih je po novem zdaj 24. Od tega štiri na vseh mestnih avtobusih, ki vozijo med Solkanom in Vrtojbo.

Prav zvita zver, ob kateri onemiš

Razstava v Mestni galeriji Nova Gorica, na kateri svoja nova dela še do petka predstavlja domači umetnik Enej Gala, je nekaj posebnega. “Dogodek združi več segmentov: slikarstvo, ki je v 'ozadju', skulpture, marionete, 'lisico, ki je zvita zver', Von Kleistovo pripoved O gledališču marionet ... in čisto Igro,” v spremnem katalogu ugotavlja Andrej Medved, ki bo po razstavi vodil jutri ob 18. uri.

Hari Arčon: “Gorica mora ostati v goriških rokah”

Za predsednikom Nogometnega društva Gorica Harijem Arčonom so intenzivni dnevi, a takih je že vajen, odkar je pred petimi leti prišel na čelo kluba, ki je pretekli teden doživel vrsto kadrovskih pretresov. Prvi mož kluba trdi, da gre le za premike, ki so bili v dobršni meri načrtovani.

V tednu dni izginilo za 22.000 evrov dvokoles

Kot v posmeh številnim opozorilom policistov brezskrbni lastniki še vedno preveč lahkomiselno zaklepajo in prevažajo nekaj tisočakov vredna kolesa, spretni tatovi pa jim jih intenzivno kradejo. Največ jih izgine s parkirišča za koprsko tržnico. Minulo nedeljo so tako izginila štiri kolesa, v soboto pa eno.


Najbolj brano