Prvo letošnje oljčno olje

V nedeljo zvečer so v Oljarni Babič prvič letos pognali stroje za predelavo oljk.

Sandi Babič je v nedeljo začel predelovati oljke. Foto: Sašo Dravinec
Sandi Babič je v nedeljo začel predelovati oljke. Foto: Sašo Dravinec

BABIČI >Najprej je bil na vrsti pridelek Daniela Stojkoviča Kukulina, ki se je odločil, da bo pridelal olje s čim višjo vsebnostjo polifenolov in še izboljšal lansko visoko uvrstitev na grškem ocenjevanju Aristoleo, kjer je v ospredju vsebnost antioksidativnih spojin. Zanimanje za sicer precej zgodnjo predelavo je v Istri precejšnje, ker je letos let oljčne muhe zelo intenziven. Posledično je napadenih veliko plodov, ki tudi že odpadajo, zato gre pri zgodnjem obiranju za potrebno krizno intervencijo. V naslednjih dneh vreme naj ne bi bilo naklonjeno obiranju oljk, ki ga bo letos ob oljčni muhi krojilo tudi pomanjkanje obiralcev. V minulih letih so si oljkarji namreč precej pomagali s sezonskimi delavci iz balkanskih držav, ki pa jih bo letos pri nas veliko manj, ključni razlog so omejitve zaradi novega koronavirusa.


Najbolj brano