Prebujanje čutov

Časovne esence - Čudovita faza 2 je naslov sezone 2020/2021 Slovenskega stalnega gledališča. Predstave novega programa bodo otipljivo in originalno spodbujale vid, sluh in vonj z močjo modernih in večnih zgodb, ki se gibljejo med vsakdanom in idealom, presenetljivo nagovarjajo vse čute in jih preoblečejo v glamurozne vtise.

Zgodovinska drama Artemisia Gentileschi bo druga predstava 
letošnjega abonmajskega sporeda. Foto: ssg Luca Quaia
Zgodovinska drama Artemisia Gentileschi bo druga predstava letošnjega abonmajskega sporeda. Foto: ssg Luca Quaia

Liki, ki v prejšnji, žensko obarvani sezoni niso stopili na oder zaradi nujne prekinitve delovanja, se bodo čisto naravno uglasili z novimi liki, v ubranem dialogu z njimi. Druga rdeča nit pa bo glasba, ki bo obarvala nekatere predstave kot sestavni del dramskega besedila, a bo zaživela v polnem obsegu z novo koprodukcijo primorskih gledališč Stoletje mjuzikla, s katero bo Slovensko stalno gledališče sijajno odprlo novo sezono. Koncertni šov z najlepšimi hiti iz zadnjega stoletja glasbenega gledališča bo očaral občinstvo s plesom, glasbo in petjem v živo. Sodelujejo znana pop pevka Tinkara Kovač, priznani češki interpret muzikalov Petr Gazdik, igralca tržaškega gledališča Lara Komar in Primož Forte, tržaška igralca iz novogoriškega SNG Patrizia Jurinčič in Jure Kopušar in še Anja Drnovšek in Rok Matek iz Gledališča Koper. Režiser je Stanislav Moša, referenčni umetnik na področju muzikala na čeških in slovenskih odrih, dirigent pa je Patrik Greblo. Predstava bo na sporedu od 25. septembra do 11. oktobra na velikem odru SSG v Trstu, rezervacija vstopnic bo obvezna z upoštevanjem vseh veljavnih predpisov in v izogib vrstam.

Vzlet z glasbo

Sezona bo torej štartala z obilo dobre glasbe in bo s čarom združenih umetniških svetov vodila do skoka v renesančno likovno umetnost in v resnično zgodbo slikarke Artemisie Gentileschi, pogumne ženske, ki je uveljavila pravico do umetniškega snovanja sredi predsodkov in konvencij patriarhalne družbe. Besedilo in režijo podpisuje Lino Marrazzo, v naslovni vlogi nastopa Nikla Petruška Panizon ob Vladimirju Jurcu. Novembra bo gledališče vabilo v Pariz z Majo Gal Štromar in njenim besedilom Kdo je videl Coco? Režiserka Yulia Roschina bo vodila preplet notranjega dialoga med dvema igralkama (Maja Blagovič in Lara Jankovič), ki se v psevdobiografiji sprašuje, kdo je resnično videl in spoznal gospo Gabrielle Chanel. Predstava bo koprodukcija s ŠKUC Gledališčem Ljubljana.

Po uspešnem gostovanju izven abonmaja s predstavo Prerok se bo senzorialno gledališče Barbare Pie Jenič vrnilo na oder SSG s koprodukcijo Dišeče skrivnosti, pri kateri bosta sodelovala Zavod Senzorium in akademija AGRFT. Predstava bo nagovarjala različne čute in predvsem vonj, saj bo šlo za sugestivno potovanje skozi čas in prostor, po poteh parfumov. Na ljubezenski niti bo protagonist raziskoval vlogo in moč vonjav od stare Mezopotamije do dvora Sončnega kralja, od industrijske revolucije do sintetičnih parfumov, da bi spregovoril tudi o obredih, čustvih, spominih, atmosferah.

V sodelovanju s SiTi Teatrom se bo vrsta uprizoritev SSG zaključila z glasbeno-gledališko predstavo Čudovita, ki z besedami Jureta Karasa govori o sodobni mantri uspeha na vseh področjih in o njenih tudi smešnih posledicah. Režirala jo bo Tijana Zinajič, v naslovni vlogi pa se na tržaški oder vrača priljubljena igralka Vesna Pernarčič.

Z upoštevanjem in v skladu s preventivnimi predpisi, bodo vse predstave nove sezone na odru Velike dvorane, kjer bodo uporabni sedeži razporejeni v skladu s predpisi. Preoblikovana struktura abonmaja je čim bolj preprosta, brez običajnih izbirnih sklopov, zelo ugodna cena abonmaja pa simbolična spodbuda za gledalce, ki bodo želeli potrditi svojo željo po gledaliških doživetjih.

Mladi gledalci

Novost letošnje sezone za mlajše gledalce bo Družinski abonma, ki bo namenjen otrokom in njihovim spremljevalcem s predstavami SSG ob sobotah v Veliki dvorani. Na sporedu bodo PedenjpedNika Grafenauerja, Medved z miško na ramiMiroslava Košute in Tadeja Piška, glasbeno-gledališka predstava Na dvorišču Ferija Lainščka in Lojzeta Krajnčana ter nova otroška predstava SSG Gregor in Silvija. Besedilo Michaela Colemana in Tima Warnesa je priredila in bo režirala goriška ustvarjalka Jasmin Kovic, ki se je že izkazala z režijo komornega muzikala Zadnjih pet let. Predstava je poučna zgodba o površnosti sodobne družbe, predvsem o lažnem idealiziranju minljivih mitov kot so “influencerji” in lepotni modeli.

Gostujoča slovenska gledališča

Gostujoče predstave v novi sezoni SSG bodo tri. Ljubezenske prevare Špas Teatra bodo zabavale v Trstu in v Gorici, kjer bodo odprle abonmajsko sezono 26. oktobra v Kulturnem domu. Besedilo Andreja Rozmana Roze govori o “drugih možnostih” ljubezni onkraj klasike in idealov z zgodbo o dilemi “prave izbire”.

Tržaški abonenti si bodo ogledali predstavo SNG Nova Gorica, ki je prejela letošnjo nagrado tantadruj, Šest oseb išče avtorjaLuigija Pirandella v režiji Paola Magellija. Goriški abonenti pa bodo imeli na voljo uspešnico Gledališča Koper in SNG Nova Gorica Tutošomato Iztoka Mlakarja, ki s pomočjo režiserja Vita Tauferja postavlja na oder Shakespearjevo “ukročeno trmoglavko” našega časa.

Umetniki, še posebej tisti v gledališču, s(m)o pač trmasti iskalci resnice: v še tako kompliciranih in zapletenih časih, ki se lahko kaj hitro radikalizirajo z begom v konservativizem in puritanstvo, še vedno večni dvomljivci, ciniki, filozofi, sanjači. Zato stopite tudi vi na ta puhasti oblak svobode, zrahljajte svoje omejitve, pustite prosto pot domišljiji, prepustite se vsem svojim čutom, smehu, joku, tu in zdaj, v iskanju bistva trenutka, bistva časovne esence.

Danijel Malalan, direktor SSG in avtor koncepta sezone


Preberite še


Najbolj brano