Tretjina državnih evrov že v Parku vojaške zgodovine

S 70.000 evri bo obrambno ministrstvo letos in naslednje leto sofinanciralo Park vojaške zgodovine v Pivki. Pogodbo o tem sta danes podpisala obrambni minister Matej Tonin in direktor Parka Janko Boštjančič. Vlada je s tem izpolnila prvi del poletne obljube o sofinanciranju Parka, ki naj bi od šestih ministrstev prejel skupno 200.000. Državna pomoč Parka ne rešuje zgolj iz finančnih stisk zaradi covida, pač pa potrjuje tudi njegov nacionalni pomen.

Današnji podpis pogodbe med ministrom za obrambo Matejem 
Toninom in direktorjem Parka vojaške zgodovine Jankom 
Boštjančičem izpolnjuje prvi del vladne obljube. Foto: Tina Milostnik Valenčič
Današnji podpis pogodbe med ministrom za obrambo Matejem Toninom in direktorjem Parka vojaške zgodovine Jankom Boštjančičem izpolnjuje prvi del vladne obljube. Foto: Tina Milostnik Valenčič

PIVKA > Park Vojaške zgodovine od ustanovitve sodi pod okrilje občin, oziroma občinskega Javnega zavoda za upravljanje dediščine in turizma Pivka. Svojo dejavnost je doslej v večini financiral sam s prodajo vstopnic, množičnimi prireditvami, doživljajskim programom, del denarja pa je zagotovila pivška občina. Lani 15 odstotkov.

Poleg tega je prihodke Parka letos močno oklestil novi koronavirus, saj zaradi ukrepov odpadejo vsi večji načrtovani dogodki. “S turistično sezono smo sicer zadovoljni, saj je bil obisk izjemen in smo avgusta celo zabeležili za 20 odstotkov večji obisk od lanskega. Nas je pa v bilanci prizadelo, da letos skoraj ni bilo večjih skupin, pa tudi velikih dogodkov, ki so nam v finančnem in promocijskem smislu zelo veliko pomenili, letos ne bo,” je pojasnil Janko Boštjančič.

Ob robu podpisa pogodbe je obrambni minister Matej Tonin komentiral tudi situacijo Počka. Poudaril je, da je v pripravi okoljsko poročilo in znova potrdil stališče ministrstva, da je Poček osrednje vadišče Slovenske vojske. Pojasnil je tudi, da se o njem namerava pogovarjati s postojnsko občino, ko bo “iz Postojne prišel signal, da so se pripravljeni pogovarjati. Ne bomo se pogovarjali o tem, ali bo vadišče obstalo ali ne, lahko pa se pogovarjamo, kako bomo uredili delovanje na tem vadišču, da bo za vse sprejemljivo,” je zatrdil minister.

Presega lokalni pomen

Denar je zato več kot dobrodošel. Nenazadnje je bil Park lani vpisan v razvid muzejev in s tem dobil priznanje, da ima nacionalni pomen. Sofinanciranje tako pomeni tudi začetek dogovorov o ureditvi statusa Parka ter o vstopu države v njegovo soustanoviteljstvo. “PVZ se je izkazal kot nacionalno pomemben projekt, ki bistveno presega lokalni pomen,” je poudaril Boštjančič.

Tudi pivški župan Robert Smrdelj je izpostavil, da si občina brez aktivne vloge s strani države nadaljevanje financiranja muzejske dejavnosti v Parku težko privošči. “S sofinanciranjem je narejen prvi korak in verjamem, da bomo v prihodnjih mesecih prišli do bolj sistemske ureditve skupnega sodelovanja pri upravljanju PVZ,” je poudaril župan.

Tonin je bil danes prepričan, da bo predlog zakona o obrambi, ki naj bi med drugim reševal tudi status vojakov po 45. letu starosti, med poslanci dobil dvotretjinsko podporo. Poleg tega naj bi po njegovih besedah zakon omogočil manevrski prostor skrajšanja temeljnega vojaškega usposabljanja, ki sedaj traja tri mesece, za pol meseca. Tako bi se, je prepričan minister, s prenovo usposabljanja za prostovoljno služenje vojaškega roka odločili tudi mladi kar po srednji šoli, saj bi se usposabljali od 1. julija do sredine septembra in zato ne bi izgubili letnika študija, če bi se vpisali na fakulteto. Poleg tega bi lahko v času služenja opravili vozniški izpit B kategorije in pridobili več zanimivih veščin.

Da nacionalni pomen Parka vidi tudi država, je potrdil še minister Matej Tonin, ki je Parku pripisal več funkcij, ki presegajo lokalno raven: “Večkrat poudarjam, da je to vsaj zame najboljši slovenski muzej, ki je znal odlično preplesti eksponate in ustvariti iz tega zgodbo. Za obrambno ministrstvo je izjemno pomemben za ohranjanje vojaške dediščine, obenem pomembno prispeva k ugledu in promociji vojaškega poklica.”

Šest ministrstev - 200.000 evrov

Obrambno ministrstvo je sicer s 70.000 evri prvo izmed šestih ministrstev, ki bodo po julijskem sklepu vlade s skupno 200.000 evri letos in prihodnje leto sofinancirale delovanje Parka. Denar bo primaknilo še ministrstvo za kulturo (50.000 evrov) ter po 20.000 evrov ministrstva za notranje zadeve, za izobraževanje, znanost in šport, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za zunanje zadeve.

S tem si Park ne bo le pomagal iz koronakrize, pač pa načrtuje zlasti priprave na dostojno obeležitev 30. obletnice osamosvojitve Slovenije v prihodnjem letu, ki med drugim vključuje prenovo in dopolnitev razstave o samostojnosti ter tematske dogodke.


Najbolj brano