Jeseni več manjših dogodkov na prostem

Organizatorji dogodkov na Krasu in v Brkinih so se povezali in včeraj predstavili niz dogodkov, ki jih pripravljajo z željo, da kljub omejitvam zaradi covida-19 popestrijo jesen. Pa tudi privabijo obiskovalce, naj v teh krajih preživijo več kot le en dan in tu unovčijo vavčerje.

Jesensko dogajanje na Krasu in v Brkinih so predstavili (z leve) Aleš Vodičar, Matej Oset, Stojan Ščuka, 
Nataša Matevljič, Ana Hrast, Jasna Fakin Bajc, Helena Kosmina, Matjetka Kljub Terčon in Valerija Pučko.  Foto: Helena Race
Jesensko dogajanje na Krasu in v Brkinih so predstavili (z leve) Aleš Vodičar, Matej Oset, Stojan Ščuka, Nataša Matevljič, Ana Hrast, Jasna Fakin Bajc, Helena Kosmina, Matjetka Kljub Terčon in Valerija Pučko.  Foto: Helena Race

RODIK > Jesenski trije meseci na Krasu in v Brkinih prinašajo več deset dogodkov. Gre za butične prireditve, namenjene manjšemu številu obiskovalcev, ki se bodo večinoma dogajale v naravi in na katere se bo treba predhodno prijaviti, je pojasnil Aleš Vodičar, direktor Območne razvojne agencije (Ora) Krasa in Brkinov. Poleg tega podaljšujejo akcijo Čas za vas, v kateri Kras sodeluje z Brdi in Vipavsko dolino, do konca leta, saj se je izkazala za zelo učinkovito. Vanjo je vključenih sedem znamenitosti s Krasa in iz Brkinov in 47 ponudnikov nočitev, ki želijo privabiti obiskovalce tudi jeseni, da pri njih izkoristijo vavčerje.

Z novo ponudbo vabijo tudi Škocjanske jame, ki v soboto (ponovno) odpirajo prenovljeno pot v Hankejev kanal. Spomladi je bilo za to posebno jamarsko turo izjemno zanimanje, obiske pa so nato zaradi epidemije odpovedali.

440 let Kobilarne Lipica

Največji jesenski dogodek na Krasu bo že ta konec tedna, ko bodo v Kobilarni Lipica obeležili svojo 440-letnico. Tradicionalni dan Kobilarne Lipica bodo raztegnili od petka do nedelje, vrhunec praznovanja bo nedeljska prenovljena predstava lipiške šole klasičnega jahanja. Častni pokrovitelj dogodka bo predsednik republike Borut Pahor. Vse tri dni bodo obiskovalci lahko spoznavali posestvo in konje, se popeljali s kočijo, otroci bodo jahali ponije, z električnimi kolesi se bo mogoče popeljati po lipiških drevoredih, priredili bodo delavnico suhozidne gradnje pri zidu, ki že stoletja varuje lipiške pašnike ...

Trije tradicionalni festivali

Dogajanju v Lipici bo roko podal tudi Festival kraška gmajna, ki bo od petka do konca oktobra postregel s kar 15 manjšimi dogodki, ki jih povezujejo kamnita dediščina, suhi zidovi, kali in miti. Miti in ljudsko izročilo se osrednja zgodba nastajajočega Mitskega parka Rodik; v vaškem domu, kjer urejajo sprejemni center parka, so včeraj organizatorji predstavili jesensko dogajanje.

Brkinsko sadje, ki ga je letos obilo, bo promoviral Festival Brkinske sadne ceste. Njegov osrednji dogodek bo kmetijska tržnica v Ilirski Bistrici 26. septembra in ocenjevanje sadnih sokov ter žganj.

Dnevi evropske kulturne dediščine med 26. septembrom in 10. oktobrom prinašajo še eno delavnico popravila kraškega zidu, arheološki pohod okoli vasi Slope, razstavo starih fotografij Štanjela, predstavitev historičnega vrta vile Fabiani. Od 2. do 4. oktobra pa bodo v sežanskem botaničnem vrtu predstavili dediščino družine Scaramanga, ki je pred 140 leti oblikovala vrt ob vili Mirasasso, kjer je zdaj sedež sežanski občine.

Daljša martinovanje in mesec kraške kuhinje

Gostinski ponudniki na jesen predstavljajo spomladi odpadli mesec kraške kuhinje in ga raztezajo čez ves oktober in ves november. Pripravili bodo tematske menije, ki jih bo družil okus divjih rastlin in zelišč. Daljše kot običajno bo tudi letošnje martinovanje, ki bo trajalo kar dva konca tedna v novembru - tako se nameravajo izogniti gneči, hkrati pa omogočiti obisk vsem, ki radi pridejo na Kras. Vinarji se ne bodo predstavljali skupaj, pač pa bodo nudili pokušine vin po enotni ceni vsak v svoji kleti.


Najbolj brano