V odkrivanju novih, norih odrov

Marezijazz je šel na potep, tradicionalni festival big bandov je namreč letos prilagodil svoj koncept novim protivirusnim razmeram in cikel glasbenega potepanja sklenil v soboto na Žardinu, slikoviti lokaciji pri Kocjančičih nad Sv. Antonom.

Glasba na Žardinu nad Kocjančiči nad Sv. Antonom nad Koprom in Koprskim zalivom ... je očarljivo sklenila drugačen  Marezijazz.  Foto: Maja Pertič Gombač
Glasba na Žardinu nad Kocjančiči nad Sv. Antonom nad Koprom in Koprskim zalivom ... je očarljivo sklenila drugačen Marezijazz.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOCJANČIČI > Nekajdnevni festival big bandov, menda eden največjih v Evropi, ki je običajno v začetku julija v Marezige pritegnil razigrano množico poslušalcev in glasbenikov iz domačih in tujih orkestrov, je pogumno odgovoril na letošnje medkoronske razmere: dogodke je razselil na tri termine in tri lokacije.

Denis Beganović trio je predstavil Beganovićev prvenec Senses. (Foto: Maja Pertič Gombač)

Prvič so se v začetku julija naselili v Kubedu, na odru pod Borovci, kjer je Just Friends Quartet jazzovsko obarval večer. V začetku avgusta so “na višti”, na razgledni točki v Marezigah gostili tolminski Jazz Punt Big Band in domači orkester Bend-it!, ki je pod vodstvom saksofonista Lovra Ravbarja nekakšen naslednik očeta festivala - big banda Hrošči. Minulo soboto pa so na slikoviti lokaciji na Žardinu, planjavi s pogledom na Koprski zaliv nad Sv. Antonom, natančneje nad zaselkom Kocjančiči, glasbeni potep sklenili z dvema nastopoma ambientalnih viž, popolnih za noč, posejano z zvezdnimi utrinki. Denis Beganović trio, v katerem sta se uveljavljenemu pozavnistu iz Pirana pridružila še mojstra - kontrabasist Peter Smrdel in kitarist Mario Babojelić, je predstavil čutni Beganovićev prvenec Senses in presenetil tako z vokalno izvedbo skladbe Mama, ki v živo zgolj še dodatno potrjuje nesluteno Beganovićevo vokalno nadarjenost, kakor z gostjo, izvrstno pevko Zalo Smolnikar, ki je med drugim predstavila Beganovićevo Find me at the end, ki je nastala to poletje.

Sledil je nastop Gašperja Selka - X.U.L. ki je z eno roko, na klaviaturi ali računalnikom in drugo na trobilu, na krilovki, očaral z glasbo z elektro ambientalnega prvenca VOID - A Story About a Man.

Za zvočno ambientalno čarovnijo je poskrbel Gašperja Selko. (Foto: Maja Pertič Gombač)

Z odra je bilo slišati tudi pohvale za prireditelje, da so vztrajali in zmogli premagati prepreke marsikdaj tudi nesmiselnih ukrepov in zahtev ter najti nove, “nore” lokacije. Kot je v sklepnem nagovoru dejal Andrej Filipčič, predstavnik organizatorjev, bodo z iskanjem novih prizorišč v koprskem zaledju še nadaljevali, nov cilj pa je dogodke Marezijazza posejati čez vse leto.


Najbolj brano