Ker smeti ne poznajo meja, so se potapljači združili

Piranski zaliv je te dni zaradi medsosedske pomoči znova bolj čist. V akciji Čiščenje brez meja, ki se je iztekla minuli konec tedna, so namreč slovenski in hrvaški potapljači odstranjevali smeti med piranskim mandračem in Punto ter pred savudrijskim kampom Veli Jože in v tamkajšnji luki. Med več sto kilogrami odpadkov je bilo največ plastike.

Slovenski potapljači so iz morja okoli Pirana potegnili na plan 
deset kubičnih metrov odpadkov.  Foto: Okolje Piran
Slovenski potapljači so iz morja okoli Pirana potegnili na plan deset kubičnih metrov odpadkov.  Foto: Okolje Piran

ISTRA > Vsako minuto naj bi na svetu v morje odvrgli en tovornjak plastike in plastika je prevladovala tudi v potapljaški akciji čiščenja Piranskega zaliva. Slovenski potapljači so iz globin dvignili skoraj deset kubičnih metrov odpadkov. Ne le plastiko, temveč tudi stole in mizo, kar je morje verjetno vzelo samo ob zadnjem visokem plimovanju, pa steklenice in pločevinke, dežnike ter večje kosovne odpadke.

Nekaj odpadkov je med plimovanjem odneslo morje, denimo mize in stole, plastične kozarce pa so prispevali kar Pirančani sami. (Foto: Okolje Piran)

V primerjavi s prejšnjimi leti je bilo plastike občutno manj, zato pa več steklenic in pločevink.

V mandraču več steklenic in pločevink

“V primerjavi s prejšnjimi leti je bilo plastike občutno manj, zato pa več steklenic in pločevink. Menimo, da je na to vplivala spomladanska karantena zaradi novega koronavirusa, ko se ljudje niso smeli družiti v gostinskih lokalih in so se zbirali na pomolu,” pravi Egon Štibilj iz Okolja Piran.

(Foto: Okolje Piran)

Slovenski potapljači so iz globin Piranskega zaliva dvignili skoraj deset kubičnih metrov odpadkov.

Potapljač in gasilec PGD Piran Aleksander Simič pa dodaja pohvalo, da k sreči na morskem dnu ni več videti akumulatorjev in odpadnih gum. “In vendar moram povedati, da smo glede na plastične kozarce in pločevinke, ki smo jih našli v morju, še vedno veliki pujsi. Upajmo, da prihodnje leto takšnih prizorov ne bomo več videli.”

Akcije se je udeležilo 30 potapljačev iz Slovenije in 150 iz Hrvaške, Jana Pines iz Okolja Piran pa dodaja, da je morsko dno okoli Pirana čistilo še več udeležencev. Največ odpadkov so potegnili izpod privezov v piranskem mandraču.

Potopilo se je več kot 30 slovenskih potapljačev, ki to počnejo že peto leto zapored. (Foto: Okolje Piran)

Čisto morje je najlepše morje

V običajnih razmerah bi se potapljači po akciji tudi srečali ter poveselili, a so tokrat ostali vsak na svoji strani meje in si čestitali prek spletnih orodij. Strinjali so se, da je samo čisto Jadransko morje najlepše morje.

Dragoceno pomoč so prispevali tudi otroci, udeleženci V. mednarodne otroške potapljaške eko akcije, ki so pod strokovnim vodstvom inštruktorjev potapljanja med dvodnevno akcijo pomagali pri čiščenju morskega dna pred kampom Veli Jože ter se ob tem učili boljšega odnosa do morja.

Poleg čiščenja morskega dna je bil cilj akcije tudi opozarjanje na globalno težavo onesnaženosti morskega dna in ozaveščanje o pomembnosti ohranitve rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju.

Akcija je potekala v organizaciji hrvaške agencije Promocija potapljanja (Promocija ronjenja) ter pod pokroviteljstvom hrvaškega ministrstva za gospodarstvo in slovenskega ministrstva za okolje in prostor, mesta Umag, mesta Piran in mesta Zagreb.


Najbolj brano