V spominu bodo ostale le točke

V skladu s pričakovanji je “premešana ekipa” slovenskega selektorja Matjaža Keka po četrtkovem remiju z Grki v Stožicah kljub zelo povprečni predstavi ugnala Moldavijo z 1:0. Oktobrsko gostovanje na Kosovu bo pričakala s štirimi točkami na računu.

 Foto: Sta
Foto: Sta

LJUBLJANA > Napovedi o spremembah v začetni postavi slovenske izbrane vrste po brezidejni četrtkovi predstavi proti Grčiji so se uresničile. Tekmo proti reprezentanci iz nižjega kakovostnega razreda, Moldaviji, sta v osrčju zvezne vrste z željo po bistveno agresivnejšem pristopu začela veteran Jasmin Kurtić in novinec Nino Kouter, v ofenzivnem kvartetu pa je svoje mesto našel četrtkov rezervist Miha Zajc.

V praznih in oblačnih Stožicah so vnovič dokaj brezkrvni izbranci Matjaža Keka ob prisotnosti prvega moža Uefe Aleksandra Čeferina potrebovali skoraj pol ure, da so izpeljali prvo konkretnejšo akcijo, ki jo je po močnem strelu Petra Stojanovića v svoj prvenec v državnem dresu pretvoril prisebni Damjan Bohar.

Slovenija : Moldavija 1:0 (1:0)

Stadion Stožice, brez gledalcev sodnik: Brisard (Francija) 6,5. Strelec Bohar (28).

Slovenija: Oblak 6,5, Balkovec 6, Blažič 6,5, Mevlja 6, Stojanović 6,5, Kouter 6, Kurtić 6,5, Bohar 7, Zajc 6 (od 57. Živec 6), Vučkić 5 (od 68. Vetrih 6), Šporar 5,5 (od 85. Kramer 6,5). Selektor: Matjaž Kek.

Moldavija: Koselev 7, Posmac 5,5, Mudrac 6, Armas 5,5, Platica 5,5, Reabčuk 5,5, Carp 6 Rata 5 (od 69. Suvorov 5,5), Ionita 6, Caimacov 5 (od 46. Epureanu 5,5), Damascan 5,5 (od 60. Milinceanu 5). Selektor: Engin Firat.

Rumeni kartoni: Kouter, Stojanović; Rata, Ionita, Posmac.

Po vodstvu so se fantje v belo-modrih dresih le nekoliko sprostili in v 32. minuti je Miha Blažič s pravo bombo s skoraj 30 metrov pošteno ogrel dlani moldavskega čuvaja mreže Alexeija Koseleva. Ob popolni slovenski premoči v posesti žoge se rezultat v končnici prvega polčasa ni spreminjal, saj Andraž Šporar in Haris Vučkić v konici napada nikakor nista prišla do prostora za strel, medtem ko je na drugi strani edini resni poskus moldavskega napadalca Mihaila Damascana zletel mimo vrat brezdelnega Jana Oblaka.

Slovenski nogometaši so se veselili zmage po zadetku Damjana Boharja (četrti z desne). (Foto: Sta)

V nadaljevanju je bilo prvič vroče v 51. minuti, ko je po uigrani akciji iz prostega strela Koseleva skorajda prelisičil Zajc, ki je nekaj minut pozneje mesto na zelenici prepustil Saši Živcu. V 59. minuti so po robu plesali Slovenci, saj bi jih za nepozornost v obrambi kmalu kaznoval Catalin Carp, nekaj kritičnih minut pa je presekal Kek, ki je sredino učvrstil z Amedejem Vetrihom. Ta je imel skupaj z glasnim Kurtićem v zadnje pol ure obilo dela, saj so Moldavci izpeljali nekaj obetavnih akcij, ki pa so se povečini končale pred slovenskim kazenskim prostorom.

V sodnikovem podaljšku je eno redkih slovenskih nevarnih akcij neuspešno zaključil robustni rezervni napadalec Blaž Kramer. Tako je ostalo pri minimalni zmagi Slovenije, ki jo v nadaljevanju lige narodov čaka še ogromno dela pri uigravanju na igrišču in gradnji novih razmerij znotraj ekipe.

“Zmaga je nagrada za številne nove igralce. Z izkupičkom štirih točk v dveh tekmah sem zadovoljen, nam pa predvsem v ustvarjalnosti manjka še veliko. Fantje so pokazali željo in pravi odnos. Na obeh tekmah nismo prejeli zadetka. Zavedati se moramo realnosti in iti korak po korak. Težave nas bodo zagotovo spremljale še vso jesen. Številni igralci so izven klubskega ritma, kar je bilo vidno pri padcih v ritmu naše igre. V oktobru bosta gostovanji v Prištini in Kišinjevu za nas nedvomno velik izziv,” je menil selektor Matjaž Kek.


Najbolj brano