Nepasterizirano maslo iz mleka pašne reje

Vem, da je naslov nekoliko daljši, a ni vsako maslo enako drugemu in enako zdravilno. Edino pravo maslo, ki blagodejno deluje na naše telo, zlasti sklepe, možgane in krvni obtok, je maslo iz mleka pašne živine.

Za članek sem se odločila, ker so me te dni ljudje spraševali, kako preprečiti kalcinacijo (oz. kalcifikacije) sklepov in nastanek degenerativnih artritisov. Te dni sta se začela tudi vrtec in šola in prvi dnevi ponavadi sprožijo stres, ki zlasti prvošolčkom povzroči prebavne težave in driske. V teh časih pa se zastavlja tudi vprašanje, kako še dodatno okrepiti imunski sistem in hkrati človeku dvigniti elan? Pravi odgovor je surovo maslo iz nepasteriziranega mleka živine, ki se pase. Tako daje življenjsko energijo, dviguje vedrino in optimizem.

Preprečuje kalcinacijo

Kalcinacijo preprečuje tako imenovani Wulzen-faktor; to je sterol, ki sta ga odkrila nizozemska znanstvenika Rosalind Wulzen in Ross van Wagtendonk. Opredelila sta ga kot “faktor zoper togost”, saj zmanjšuje otrdelost in togost sklepov in lajša bolečine v njih. Wulzen-faktor je po kemični sestavi stigmasterol, ki ga najdemo v surovem mleku, smetani, maslu, siru in drugih napasteriziranih mlečnih izdelkih ter ima močan sinergični učinek skupaj s kampesterolom in sitosterolom iz rastlinskih virov (sladkorni trs, orehi in oreščki, razna semena). Poleg tega, da z zaviranjem kalcinacije pomaga sklepom, preprečuje tudi nabiranje holesterola v stenah žil in tako koristi ožilju. Dobro je vedeti: žal stigmasterol kot vitalno substanco masla uničita pasterizacija in sterilizacija, ki pa imata seveda pa druge prednosti.

Drugi problem so prebavne težave zaradi stresa ob vsem novem, bodisi ob vstopu v vrtec, šolo ali novo okolje. Tudi tu pomaga mlečna maščoba v smetani, maslu, sirih in polnomastnem mleku, saj ima posebno kategorijo maščobnih kislin, z imenom glikosfingolipidi. Ti varujejo pred črevesnimi infekcijami, predvsem pri zelo mladih in tudi starejših ljudeh. Po raziskavah imajo otroci, ki pijejo posneto mleko, tri do petkrat pogosteje driske kot tisti, ki uživajo polnomastno mleko. Kratke in srednje verige maščobnih kislin v maslu imajo tudi močan protiglivični učinek, tudi proti glivici Candida albicans.

Bogat vir vitaminov A in D

Surovo maslo je bogat vir vitaminov A in D. Vitamina A ima 653 mikrogramov/100 g, skuta pa samo 55 mikrogramov/100 g. Sir ementaler ga ima 343 mikrogramov/100 g, parmezan pa 415 mikrogramov/100 g. Vitamin A in vitamin D ter ščitnični hormon so “trojka”, ki najhitreje prodre neposredno v notranjost celic, brez “vprašanja za dovoljenje”, in to že v osmih sekundah. Vse druge molekule, tudi vitamin C, morajo dobiti “dovoljenje” oziroma ustrezne receptorje, da jih spustijo v celice. In “trojka” spodbuja gene za celično presnovo k nemudnemu delovanju za popravilo, obnovo in nastanek novih snovi. Pravimo jim tudi transkripcijski dejavnik, saj spodbujajo pretežni del vseh življenjskih dražljajev v telesu.

Otrokom in odraslim, ki so venomer utrujeni, pogosto bolni, razdražljivi, črnogledi in malodušni, primanjkujeta vitamina A in D, ki sta v maslu. Tako je bržkone tudi pri vseh otrocih, ki rastejo prepočasi. Vitamin A povečuje imunsko obrambo telesu lastnih interferonov kot zaviralcev bolezenskih klic. Vitamin A varuje priželjc in je nujen tudi za zdravo ščitnico. Vitamina A in D sta potrebna za absorpcijo kalcija, kar pomeni, da je surovo maslo iz mleka pašne reje dobro za krepke kosti in zobe. To trditev potrjujejo ugotovitve, da je osteoporoze največ tam, kjer uživajo pasterizirano posneto mleko. Prav tako kažejo raziskave, da ima maslo tako imenovani kariogeni učinek, ki preprečuje karies in je dober vir joda, ki se dobro absorbira. Maslo ima tudi lecitin, ki je nujen za presnovo holesterola.

Faktor X za dobre živce

Drugi faktor v maslu je “faktor X”, ki je živalska oblika vitamina K oziroma K2 in je izključno samo v mlečni maščobi pašne živine. Faktor X ima zelo veliko vlogo za zdrav razvoj možganov in živčnega sistema. Maslo iz mleka pašne živine ima tudi konjugirano linolno kislino, ki je kot močan antioksidant odločna zaščita pred rakom in močno krepi imunski sistem. V takem maslu ga je kar petkrat toliko kot v maslu živine, ki jo krmijo z žitom.

Poleg tega so v surovem maslu, smetani, sirih in drugih mlečnih izdelkih iz mleka pašne reje tudi nenasičene maščobne kisline. Največ je enkrat nenasičene oleinske maščobne kisline omega 9, podobno kot v oljčnem olju. Zraven sta tudi esencialni maščobni kislini alfalinolenska omega 3 in linolna omega 6, ki ju moramo nujno pridobiti s hrano in sta del celičnih membran in predstopnja prostaglandinov, ki imajo odločilno vlogo pri vnetnih in protivnetnih procesih v telesu. Mleko ima vse za življenje potrebne snovi v ugodni sestavi, a v različnih količinah in medsebojnem razmerju glede na vrsto živali, krave, ovce ali koze. Vsako vsebujejo več kot 80 odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, največ kot mlečni sladkor (laktoza), maščobe, vitamine in mineralne snovi.

Ali maslo redi?

Zmotno je trditi, da maslo povzroča debelost. Kratke in srednjedolge verige maščobnih kislin se ne nalagajo v maščobnem tkivu, marveč takoj zagotovijo energijo. Mastno tkivo pri ljudeh je najpogosteje posledica uživanja daljših verig nenasičenih maščobnih kislin in pretiranega uživanja ogljikovih hidratov. Maslo je bogato s hranilnimi snovmi, zato hitro daje občutek sitosti in ga ne pojemo veliko.


Najbolj brano