Sanacija pogorišča še poteka, lastnik upa, da se bodo hitro postavili na noge

Na pogorišču postojnskega lesnopredelovalnega podjetja Excelza v industrijsko-obrtni coni ob Kolodvorski cesti in Volaričevi ulici, ki ga je v petek zaradi eksplozije zajel hud požar, se sanacija in odvažanje pogorelih konstrukcije in lesnega materiala nadaljuje tudi tretji dan. Tudi gasilska straža ostaja na lokaciji do nadaljnjega.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Požar je velik del prostorov podjetja uničil skoraj v celoti, je pa požrtvovalnim gasilcem za las uspelo preprečiti še večjo katastrofo, do katere bi prišlo, če bi ogenj zajel tudi sosednji kompleks podjetja Unika TTI in plinohram.

Vidno ganjen lastnik podjetja Excelza Peter Magajna ni našel besed, s katerimi bi se dovolj zahvalil tako gasilcem kot vsem ostalim, ki so nesebično priskočili na pomoč. “Nimam besed, s katerimi bi se lahko vsakemu gasilcu posebej iz srca zahvalil. Dali so dušo in srce. In tudi vsem ostalim sodelavcem in prijateljem, ki so sami od sebe priskočili na pomoč, tako da sanacija zelo hitro poteka. Toliko dobrih ljudi, ki nam stojijo ob strani in nam pomagajo, imam okrog sebe, da sploh ne morem verjeti. Vsem je interes, da gremo čim prej naprej. Ko se bomo malo postavili na noge, bom vse povabil na piknik in vsakemu posebej segel v roko,” nam je danes povedal Magajna, hvaležen, da se v požaru nikomur ni zgodilo nič hujšega. “Niso najpomembnejše materialne dobrine, pač pa zdravje in človeško življenje.”

S požarom, do katerega je v lesnopredelovalnem podjetju Excelza, ki se ukvarja s proizvodnjo elementov za parkete in opažne plošče, iz ostanka pa proizvaja pelete, prišlo v petek pozno poldne se je borilo skoraj 120 gasilcev iz 19 enot. Potem ko so uspeli požar še isti večer ob 23. uri lokalizirati in še vso noč gasili posamezna žarišča , so v soboto zjutraj po besedah takratnega vodje intervencije Blaža Lopatiča iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Postojna začeli s sanacijo in odvozom pogorelega materiala na odlagališče v bližini Postojne, kar je gasilcem omogočilo, da so se prebijali še do posameznih žarišč, ki so še tlela, a so bila pod nadzorom. Preiskavo na terenu so začeli tudi kriminalisti, ki ugotavljajo vzrok požara.

Odvažanje pogorelega materiala še poteka

“Aktivnosti na požarišču se nadaljujejo tudi tretji dan. Enote so včeraj tekom celega dne, vzporedno med odstranjevanjem konstrukcije in odvažanjem le te, gasile posamezna žarišča in izdatno polivale biomaso na deponiji. Gasilska straža ostaja na lokaciji do nadaljnjega,” pa je danes dopoldan povedal Andrej Tratnik iz PGD Postojna. Sanacija naj bi bila zaključena do večera.

Požar je v petek okrog 17.40 zajel približno 3500 kvadratnih metrov velik poslovno-proizvodni kompleks s sušilnico, skladišči lesa in strojem za proizvodnjo peletov, ki so v veliki meri uničeni. Za prve ocene škode je trenutno še prezgodaj, bo pa zagotovo zelo velika.

(foto: Veronika Rupnik Ženko)

A lastnik podjetja Peter Magajna že napoveduje, da bodo skušali proizvodnjo čim prej ponovno zagnati, saj ne želijo izgubiti svojih kupcev. Sreča v nesreči je, da ima podjetje v coni še eno proizvodnjo halo, medtem ko bodo na pogorišču postopno postavili nove prostore. Pogorele so sicer obnovili prav pred kratkim. Podjetje ima 12 redno zaposlenih in še nekaj zunanjih sodelavcev,

Pomoč so mu že obljubili tudi domači podjetniki, lokalna skupnost, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in tudi minister za razvoj in kohezijo Zvonko Černač.

Gasilci preprečili še večjo katastrofo

“Ko je prišlo do eksplozije, je obrat deloval. Eden od zaposlenih je evakuiral sodelavce in takoj poklical na 112. V parih sekundah je požar zajel že polovico obrata,” je povedal Mitja Šantelj, poveljnik PGD Postojna in vodja petkove intervencije, ki je bila po njegovih besedah zelo zahtevna, saj so se gasilci borili z velikimi količinami zelo gorljivega materiala, suhega lesa, na srečo pa v objektu ni bilo nevarnih snovi.

“Najprej smo se osredotočili na preprečitev širjenja požara na sosednje objekte, kasneje, ko so prihajale okrepitve, pa smo poizkušali čim prej požar zajeziti in pogasiti. Gre za industrijsko cono, zraven je podjetje Unika TTI, kjer so še boljši pogoji za gorenje. Naša prva prioriteta je bila, da smo poleg plinohrama ubranili Uniko in preprečili ogromno škodo,” je poudaril Šantelj.

(foto: Veronika Rupnik Ženko)

“Do katastrofe je manjkalo res zelo malo, a preko sto gasilcev iz več društev je zopet pokazalo, da je naše gasilstvo na izredno visokem nivoju. Samo njim gre zahvala, da so naše podjetje še pravi čas rešili,” je hvaležen tudi Simon Premrl, direktor podjetja Unika TTI, katerega poslovna stavba s skladiščem plastičnih, lesenih in plišastih igrač z zelo veliko količino kartona leži tik ob kompleksu Excelze, a je utrpela le manjšo škodo.

Požar se je bliskovito razširil

Vzrok požara je bila najverjetneje eksplozija v silosu ali napeljavi, več odgovorov pa bo dala kriminalistična preiskava.

Neposredna priča ekspolozije je bil tudi Postojnčan Marjan Nagode, ki se je ravno takrat pripeljal v cono. “Avto sem parkiral tri metre od silosa, ravno sem odprl vrata in izstopil, ko je nenadoma silovito počilo. Po meni je šel prah, žaganje. Takoj sem skočil nazaj v avto in se umaknil. Imel sem veliko srečo, da je bil vmes železni kontejner, ki je zadržal eksplozijo. V sekundi je začelo goreti in ogenj se je bliskovito razširil,” je opisal Nagode, ki je poleg še nekaterih prisotnih takoj poklical pomoč. Ko so prišli gasilci, je obvestil tudi direktorja sosednjega podjetja Unike TTI. Ko sta šla pogledat stanje z južne strani, iz podjetja Unika, kjer so popokala okna, je Premrl na tleh zagledal ležati gasilca. “Stekla sva dol, on je klical rešilca, jaz in kolega Dragan Mihajlovič sva pomagala gasilcu, ki se je slabo počutil in nato izgubil zavest. Začel sem ga oživljati, nakar se je ovedel, potem so hitro prišli reševalci,” nam je še povedal Nagode.

(foto: Veronika Rupnik Ženko)

Mitja Šantelj nam je včeraj povedal, da se njihov kolega počuti dobro. “Najverjetneje je prišlo do vročinskega pregretja, verjetno tudi dehidracije. Bil je na opazovanju v zdravstvenem domu, kasneje je bil odpuščen v domačo oskrbo.”

Gasilcem iz PGD Postojna in drugih društev postojnske gasilske zveze so na pomoč predvsem s cisternami priskočili tudi sežanski, komenski in ilirskobistriški gasilci. 180 kubičnih metrov vode je pripeljal tudi zunanji izvajalec, transportno podjetje Natlačen. Skupno so za gašenje porabili preko 900 kubičnih metrov vode. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana so prišli na pomoč tudi z gasilsko avtolestvijo.

Poveljnik regijskega štaba CZ Za Notranjsko Sandi Curk nam je povedal, da bo jutri prišla na teren tudi ekipa NIJZ, ki bo odvzela vzorce in ugotavljala morebitno onesnaženost.

Med požarom, ko se je dvigal gost dim, ki je na Postojno vztrajal tudi še naslednji dan, je sicer veljalo priporočilo prebivalcem, naj zaprejo okna in se ne zadržujejo na prostem. Sreča v nesreči je sicer bila, da je gorel le les in da v objektu ni bilo nevarnih snovi, kot so topila, laki in lepila, sicer bi bile tudi posledice za okolje bistveno hujše. Do prave ekološke katastrofe pa bi lahko prišlo, če bi požar zajel tudi skladišče sosednjega podjetja.


Najbolj brano