Gledališče in film za vse generacije

Izola je konec avgusta gostila tradicionalne poletne gledališke in filmske delavnice, zaradi virusnih razmer tokrat namenjene le udeleženkam in udeležencem iz Slovenije. Kot mentorji so jih vodili uspešni in tudi znani ustvarjalci.

Na poletnih delavnicah so se mojstrili med vajami, polnimi zabave.  Foto: Matej Maček
Na poletnih delavnicah so se mojstrili med vajami, polnimi zabave.  Foto: Matej Maček

IZOLA > Delavnice v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) so namenjene ljubiteljskim igralkam, igralcem in filmarjem. Udeleženci, stari od 14 do 67 let, so spoznavali svet gledališča na dveh delavnicah: pod naslovom Preko vsebine do izraza jih je vodila Nina Ivanišin,mentor Variacij samih sebe pa je bil njen kolega iz Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana Klemen Janežič. Veščine filmskega ustvarjanja so jim predajali igralca Jurij Drevenšek in Nika Rozman ter mladi direktor fotografije Sašo Štih na delavnici Igra pred kamero in ustvarjanje igranega filma.

“Težko je v nekaj stavkih povzeti vse občutke in procese, ki so se dogajali. Naučila sem se, da so besede včasih odveč, da občutkov ni treba vedno premišljati in analizirati, da je včasih dovolj, da izklopimo um in se bremen znebimo izključno prek fizičnega telesa. Da je naše telo pravzaprav orkester, in če ga dovolj dobro poznamo, se lahko izražamo izključno prek tega medija, ki je naše največje orodje. Tu in tam se moramo ustaviti in pustiti telesu, da dela, kar čuti, brez razuma,” je povedala 25-letna Taja Rihtaršič, udeleženka delavnice pod mentorstvom Klemna Janežiča.

Igralka Nina Ivanišin, zdaj prvič mentorica na delavnicah JSKD, je že kot gimnazijka v Mariboru izkusila tovrstno učenje skozi delo: “Je priložnost, da se spoznaš, hkrati pa varen prostor komuniciranja in izražanja, kar je izjemno pomembno zlasti za mlade.”  


Najbolj brano