V dežju so padli le trije goli

Danes mineva natanko pol stoletja od znamenite rokometne tekme, ki se je odvijala v Ajdovščini, na asfaltnem igrišču za župnijsko cerkvijo. “Lilo je kot iz škafa, pihalo je, žoge se sploh ni dalo voditi. Ob koncu pa je bil rezultat 1 proti 2 za ekipo Tržiča,” se spominja tedanji vratar Ajdovcev Brane Jazbar. O nenavadnem rezultatu so poročali celo nemški mediji.

Brane Jazbar Foto: Alenka Tratnik
Brane Jazbar Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Bila je nedelja, 30. avgusta 1970. V Ajdovščini je močno deževalo, pihalo je, a to ni zmotilo običajnega urnika tekem v tedanji prvi slovenski ligi, v kateri so bili klubi Slovan, Branik, Brežice, Šoštanj, Radeče, Ribnica, Piran, Murska Sobota, Tržič in Ajdovščina. Na asfaltnem igrišču za ajdovsko cerkvijo se je po maši začela tekma med domačo ekipo, ki je bila tedaj, kot se spominja njen vratar Brane Jazbar, v spodnjem delu lestvice, in Tržičem. “V naši ekipi smo bili Stanko Čoha, Pavel Piccinini, Bogdan Kovšca, Egon Marc, Miloš Bešir, Marjan Vidmar, Jože Krapež, Bojan Uršič, jaz kot vratar in Boris Uršič kot rezervni vratar. Lilo je kot iz škafa in žoga se je tako napila vode, da se je sploh ni dalo voditi po igrišču. V prvem polčasu so nam tekmeci iz Tržiča dali dva gola, v drugem polčasu pa je tik pred koncem, v 56. minuti, za našo ekipo zadel Bojan Uršič, sam pa sem uspel ubraniti vse napade. In tako je ostalo pri rezultatu 1 proti 2. Tekma je bila veljavna, o čemer priča zapisnik. Verjetno je to edina rokometna tekma v zgodovini s takim rezultatom. O njej pa so poročali celo nemški mediji,” se danes spominja Jazbar.

Po zaključku aktivne rokometne kariere se je Jazbar posvetil trenerskemu delu. Med drugim je bil trener RK Lipa Ajdovščina, ki je bil v sezoni 1980/81 v prvi slovenski ligi prvak brez poraza. Treniral je tudi mlajše selekcije, med letoma 1980 in 1988 pa je bil trener slovenske kadetske in mladinske reprezentance, v katerih so se kalili taki rokometni asi kot Iztok Puc, Uroš Šerbec, Jani Čop, Tettey Banfro, Boštjan Strašek, Tomaž Tomšič in drugi, Jazbarjevi pomočniki pa so bili Tone Tiselj, Miro Požun in Slavko Ivezič.


Najbolj brano