Cepiva imamo tudi za izvoz!

Če bi se Marsovec med obiskom Zemlje ta konec tedna odločil izkoristiti svoj turistični bon na Primorskem, bi mislil, da je prispel v kulturni raj.

V Izolo vabi Kino Otok, v Koper Primorski poletni festival, urbana Burja in zadnje lutkovne predstave PUF-a, v Postojno Zmaj 'ma mlade, festival Sanje bo danes na Beki, v soboto se seli celo v Divaško jamo in se v nedeljo vrača v Brda, na Goriško, kjer so se komaj iztekle vznemirljive Glasbe sveta in kjer bo prihodnji teden zaživel Kaučičev 10. jubilejni Brda Contemporary Music Festival, pa Magdalenca večer bo drevi v Tolminu. In še bi lahko naštevali. Zdi se, da smo priča pravi eksploziji kulturnih dogodkov, izobilju, ki ni nikoli preobilje.

Javna skrivnost je, da je cepiva v Sloveniji ogromno, stranski učinki pa le dobrodejni. Naj se končno z njim cepijo še politiki.

A Marsovec ne more vedeti - poleg tega, da svojih turističnih bonov ne bo mogel uporabiti za nakup vstopnic -, da prihaja na dogodke, ki kljubujejo in se z zadnjimi močmi upirajo. Ne ve niti, da so se dogodki povečini na ta konec tedna preselili z zgodnejših, epidemiološko neustreznih terminov, da so nastajali v izrednih razmerah, se prilagajali marsikdaj nemogočim varnostnim zahtevam, se povezovali, se bodrili, še intenzivneje ponavljali vaje iznajdljivosti in vztrajnosti, ki so vsem dobro znane, a še nikoli tako nujne.

Naj ta iluzija običajnosti (ne nas ne Marsovca) ne zavede. Kot so ugotavljali na nedavni okrogli mizi koprskega festivala Jeff, naslovljeni 1,5 m - organizacija dogodkov med pandemijo, so mnoge zahteve NIJZ neživljenjske. Tisto, denimo, o osmih metrih med pevcem in občinstvom bi kdo utegnil razumeti, kot da so glasbeniki in kultura nasploh najbolj kužni, da ne rečemo nevarni. A najhuje, so opozorili, najbrž šele prihaja, kajti učinke sedanjih omejevanj in po mnenju mnogih kulturnikov niti približno dovolj skrbnega kulturnega ministrstva bodo ustvarjalci in prireditelji občutili šele v prihodnjem letu.

Marsikdo čaka rebalans proračuna. Bi lahko prinesel preobrat? Bi morda pomagalo najnovejše odkritje znanstvenega konzilija z Marsa? To pravi, da je najhujši virus, s katerim se Zemljani neuspešno od nekdaj borijo, neumnost, edino učinkovito cepivo pa kultura. Javna skrivnost je, da je cepiva v Sloveniji ogromno, stranski učinki pa le dobrodejni. Naj se končno z njim cepijo še politiki.


Preberite še


Najbolj brano