Vozniki med virusom in žaljivkami potnikov

Vozniki brezplačnega avtobusa, ki vozi med Fornačami in Tartinijevim trgom, so se pod pritiskom potnikov, tako turistov kot domačinov, ter v dogovoru z Okoljem Piran odločili, da bodo “na krov” sprejemali 15 potnikov in ne več samo deset. Strah pred širjenjem novega koronavirusa med potniki naj bi bil ob razkuževanju rok in zaščitnih maskah odveč.

Brezplačni avtobus v turistični sezoni uporabljajo tako obiskovalci 
Pirana kot njegovi stanovalci.  Foto: Zdravko PrimoĹľiÄŤ/FPA
Brezplačni avtobus v turistični sezoni uporabljajo tako obiskovalci Pirana kot njegovi stanovalci.  Foto: Zdravko PrimoĹľiÄŤ/FPA

PIRAN > Novice, da se lahko poslej v brezplačnem avtobusu pelje 15 in ne le deset potnikov kot doslej, nekateri Pirančani niso dobro sprejeli. Sprašujejo se, ali ne gre za kršenje priporočil zoper širjenje novega koronavirusa in zakaj nenazadnje takšnega ukrepa Okolje Piran ni sprejelo že prej.

Brezplačni javni prevoz od Fornač do Tartinijevega trga je organiziran že dobrih 20 let, namenjen pa je turistom in vsem, ki parkirajo na Fornačah ter potrebujejo prevoz do centra mesta. V časih, ki jih ni krojil covid-19, je avtobus sprejemal do 40 potnikov.

40

potnikov je pred koronavirusom sprejel brezplačni avtobus v Piranu

Z avtobusom se lahko vozi 15 potnikov, ki morajo ohraniti medsebojno razdaljo. (Foto: Zlatica Kasal)

Ko se je začela epidemija, so število potnikov zmanjšali skladno s priporočeno razdaljo, ki naj bi jo potniki držali med seboj. Glede na to, da ta znaša poldrugi meter, je naenkrat na avtobuse lahko vstopilo samo deset ljudi, kar je med Pirančani že povzročalo slabo voljo. V turistični sezoni pa je jeza potnikov, ki jim je bil zavrnjen vstop na avtobus, šla čez vrelišče.

15

potnikov sprejme brezplačni avtobus sedaj v času covid-19

V Okolju Piran, ki upravlja z brezplačnim avtobusom, povedo, da so se vozniki naposlušali žaljivk in groženj. V pomoč jim niso bila niti navodila, namenjena potnikom in nalepljena na zunanjo stran avtobusa, saj so v najbolj turističnem slovenskem mestu pogosto izpadla neživljenjska.

Na obisku prometna inšpekcija

“Celovitega zasledovanja higienskih priporočil, ki se nanašajo na medsebojno razdaljo 1,5 metra med potniki, na avtobusni liniji Fornače - Tartinijev trg - Fornače ni mogoče zagotoviti,” pravi Gašpar Gašpar Mišič, direktor Okolja Piran.

“Zaradi potreb prebivalcev in obiskovalcev smo se po sprostitvi ukrepov odločili število potnikov omejiti na deset, v času najhujših prometnih obremenitev, julija in avgusta, pa na 15, saj se kapacitete naših vozil kmalu zapolnijo, ko so med potniki družine,” odločitev pojasnjuje Mišič.

In ker so na postajališčih gneče, so vozniki nepopustljivi glede upoštevanja zaščitnih ukrepov. “Razkuževanje rok in uporaba zaščitnih mask so obvezni za vse brez izjem, kar pogosto privede do slabe volje in stresanja jeze nad našimi vozniki,” dodaja direktor Okolja Piran.

Konec julija je Okolje Piran in voznike avtobusov obiskala tudi prometna inšpekcija, pravi Mišič, ki je poleg določil zakona o prevozu v cestnem prometu preverjala še spoštovanje določil NIJZ. Ker ni ugotovila nikakršnih nepravilnosti, so postopek ustavili, še pove Mišič.

Arriva pred začetkom šolskega leta

V pričakovanju novega šolskega leta so tudi pri skupini Arriva Slovenija, kjer pa še nimajo navodil, ali bo covid-19 vplival tudi na prevoz šolarjev.

“Izvajanje javnega potniškega prometa na relaciji Fornače - Tartinijev trg - Fornače bo v novem šolskem letu nespremenjeno. Ne zaznavamo namreč, da bi število otrok, ki bi dnevno uporabljali brezplačni avtobus za prevoz v šolo in iz nje, naraščalo,” pravijo v Arrivi Slovenija in zagotavljajo, da javni potniški promet izvajajo v skladu s higienskimi in varnostnimi priporočili NIJZ.

Poudarjajo, da določila in priporočila za izvajanje javnega medkrajevnega in mestnega potniškega prometa ne omejujejo števila potnikov, določajo pa priporočljivo medsebojno varnostno razdaljo med potniki - tako na postajališču kot v vozilu.


Najbolj brano