Slovenski turisti čakajo na zadnje minute

Napoved obvezne karantene ob prihodu Slovencev iz Hrvaške včeraj še ni povzročala preglavic na mejnih prehodih. V Jelšanah je bilo treba dopoldne za izstop iz sosednje države resda čakati približno 50 minut, a avtomobilov s slovenskimi registrskimi tablicami je bilo med vračajočimi se turisti bolj malo. Nekateri so prepričani, da bo več gneče na mejah jutri in v ponedeljek, torej tik pred začetkom veljavnosti karantene.

Mnogi turisti so se včeraj vračali iz Hrvaške, ker se jim je iztekel 
dopust, nekateri pa tudi zaradi karantene. Foto: Tina M Valenčič
Mnogi turisti so se včeraj vračali iz Hrvaške, ker se jim je iztekel dopust, nekateri pa tudi zaradi karantene. Foto: Tina M Valenčič

JELŠANE > Kolona za izstop iz Hrvaške na mejnem prehodu Jelšane v včerajšnjih dopoldanskih urah resda ni bila kratka, saj je bilo treba na izstop iz države čakati približno 50 minut. A med poljskimi, češkimi, nemškimi in avstrijskimi vozili je bilo opaziti bolj malo tistih s slovenskimi registrskimi tablicami. “Domov ne hitimo zaradi napovedane karantene, pač pa zato, ker se nam je iztekel dopust na Hrvaškem,” je pojasnjeval eden izmed murskosoboških turistov.

Raje prej domov kot v karanteno

Podobno je povedal Robi iz Ljubljane, ki je menil, da se bo z zgodnejšim odhodom iz zaključenega hrvaškega dopusta ognil napovedani večji gneči na meji. “Dopust se nam je iztekel in to je to,” je dejal.

Damijan Vičič, lastnik nepremičnine na Hrvaškem

“Država je tiste, ki na Hrvaškem opravljamo dejavnost, izpustila. Kar sicer ne pomeni težav za goste v apartmajih, ampak za nas.”

Bolj zgovorna je bila voznica s kranjsko registrsko oznako, ki je povedala, da se domov vrača prav zaradi karantene, saj bi sicer ostala na enem izmed otokov še vsaj teden dni. Pojasnila je, da je karantena prekrižala načrte marsikomu, sploh tistim, ki že imajo vplačane počitniške aranžmaje v prihodnjih tednih. Ti imajo, je ocenila, le dve možnosti - ali na dopust sploh ne bodo odšli, ali pa se bodo morali dogovoriti z delodajalcem, da bodo dva tedna po prihodu domov preživeli v karanteni. “Razen seveda, če ne gre za upokojence, ki se jim o karanteni ne bo treba dogovarjati z delodajalcem.” Gospa je sicer ocenila, da želi država s takšnim ravnanjem najbrž zaščititi državljane, a da bi bilo treba marsikatero stvar bolje razdelati.

Denimo, kaj zdaj storiti s tistimi Slovenci, ki so lastniki nepremičnin na Hrvaškem ali pa prek meje opravljajo določeno dejavnost. In obeh kategorij, denimo, v ilirskobistriški občini, ki meji na Hrvaško, ni malo. Lastniki nepremičnin na Hrvaškem sicer po zakonu sodijo med izjeme, ki jim ni treba v karanteno, če se bodo v Slovenijo vrnili v roku 48 ur.

Država izpustila tiste, ki opravljajo dejavnost

Nekoliko drugače pa je s tistimi, ki pri sosedih opravljajo dejavnost, denimo oddaje apartmajev ali sob. Po zakonu sicer tistim v gospodarskem prometu oziroma dejavnostih ob vrnitvi ne bo odrejena karantena, a le, če bodo ob izstopu iz Hrvaške za to priložili ustrezna potrdila o izvajanju dejavnosti doma ali v tujini in se bodo čez mejo vrnili v 24 urah po vstopu oziroma predložili negativni izvid testa na prisotnost novega koronavirusa, ki ni starejši od 36 ur.

Tu pa že nastanejo težave, saj opravljanje dejavnosti, posebej oddaje nepremičnin v najem turistom, pogosto pomeni tudi stik z njimi. Damijan Vičič, lastnik nepremičnine na Hrvaškem, ki izvaja dejavnost, tako denimo meni, da ukrepe vlade povsem razume, ker je treba zaščititi prebivalstvo, posebej najbolj ranljive skupine.

“A je država tiste, ki na Hrvaškem opravljamo dejavnost, izpustila. Kar sicer ne pomeni težav za goste v apartmajih, ampak za nas. Ukvarjanje z dejavnostjo namreč prinaša določene obveznosti, od vzdrževanja objekta do čiščenja in tudi osebnega stika z gosti. Tako pa imamo tisti, ki se ukvarjamo z dejavnostjo, pravzaprav otežen dostop in nadzor nad objektom,” ocenjuje Vičič. Pravi, da s tem ne želi kritizirati vladnih odločitev in jih povsem razume. “Gre pa za to, da bi bilo lahko več narejenega za te, ki opravljamo dejavnost in tudi one, ki se čuvajo, ravnajo odgovorno in poskrbijo, da se v tujini ne okužijo.”


Najbolj brano