Iz ognjenega srca hvaležni, da festival bo

Stvari se spreminjajo, a organizatorji tradicionalnega kulturnega festivala Zmaj 'ma mlade se ne dajo. Že 24. leto zapored bodo ob koncu poletja Postojno za dva tedna spremenili v prizorišče pestrega in kakovostnega dogajanja. Festival bo v torek odprla interaktivna predstava gledališča Ane Monro z ekološko tematiko Zadnji ulov.

Festival Zmaj
Festival Zmaj 'ma mlade bo nanizal skoraj 30 brezplačnih dogodkov, takšnega vrveža kot lani (na fotografiji) pa letos zaradi omejitev ne bo. Foto: arhiv festivala

POSTOJNA > “Zmaj želi svoje poslanstvo opravljati še naprej in v Postojno prinašati kvalitetne in razburljive vsebine, sveže in nove. Zato smo se kljub aktualnim razmeram odločili vztrajati. Radi se pač borimo z neprijetnimi okoliščinami,” pravi Samo Vesel, dolgoletni programski vodja festivala.

Novo osrednje prizorišče in maska za vstop

Potem ko so organizatorji že lani napovedali, da bo festival letos potekal v nekoliko spremenjeni obliki in le na manjšem prizorišču, je letos stvari zamajal še novi koronavirus. Po tehtnem premisleku, kako ugoditi vsem zahtevam NIJZ, je padla odločitev, da bo osrednje prizorišče festivala parkirišče med občinsko stavbo in kulturnim domom, kjer so včasih že bili različni dogodki, a so se morali umakniti pločevini.

V duhu časa bo prostor omejen, na voljo bodo sedišča. Neobvezne rezervacije sedišč za posamezni dogodek bodo obiskovalci lahko opravili prek Zmajeve spletne strani. Vesel opozarja, da bo vstop na prizorišče in dostop do sedišč mogoč le z masko.

Skoraj 30 dogodkov

Otvoritev bo v torek ob 19.30 s predstavo Zadnji ulov, kjer igralci na hoduljah, glasba, atraktivni kostumi, rekviziti in scenski elementi na zabaven način ozaveščajo o perečem problemu popolnega izlova rib in vse večje onesnaženosti morij z odpadno plastiko. Po predstavi bo koncert etno-šansonskega dvojca Zajtrk.

Zmajev oder bodo zasedle še zasedbe AKA Noemi, Pantaloons trio, pa domači, že hišni bend Ana Pupedan, Zmelkoow ter Teo Collori & Momento cigano. Hip hop večer bodo zakrivili Drill, Masayah in Sandi MVP. Glasbeni del festivala bo sklenila domača trubaška zasedba Pivo in čevapi.

Za najmlajše bo program sestavljen pretežno iz uličnega gledališča. Nastopili bodo cirkusanti Čupakabra s predstavo Kufrband, lutkovno gledališče Fru Fru s predstavo Krtek Zlatko in italijanska akrobatska skupina Sinakt s predstavoLeteči ogenj. Na dogodku Postojna ima talentpa bodo lahko nadobudni mladi ustvarjalci pokazali svoje talente.

Organizatorji so pripravili tudi stand-up večer, Dan za oblačila in tekstilije, pa sklop delavnic za dušo in telo v Točki moči. Prava paša za oči bo predstava Cirkus na mesec akrobatske skupine Fourklor. Za športni utrip bo poskrbelo društvo Postojna teče s šestim dobrodelnim Postojnskim tekom. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji filma. Pred Mladinskim centrom Postojna bo Poletni kino na ogled postavil tri filme: Zgodbe iz kostanjevih gozdov, dokumentarec Prava cena in Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Program se bo zaključil s Tržnico nevladnih organizacij Notranjsko-primorske regije.

Osrednja pokrovitelja festivala sta Občina Postojna in Klub študentov občin Postojna in Pivka.

Vsem, ki so v teh za kulturnike težkih časih omogočili festival, se organizatorji “iz globine ognjenega zmajevega srca” iskreno zahvaljujejo.


Najbolj brano