Voznik Arrive je avtobus vozil okužen

Eden izmed voznikov avtobusov iz koprske enote podjetja Arriva Slovenija se je prejšnji petek slabo počutil in je odšel na testiranje za okužbo z novim koronavirusom. Test je potrdil okužbo. Poleg tega voznika je NIJZ preventivno v samoizolacijo napotil še enega voznika, ki naj bi bil v stiku z okuženim.

V Arrivi poudarjajo, da vseskozi delujejo v skladu s priporočili 
NIJZ. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V Arrivi poudarjajo, da vseskozi delujejo v skladu s priporočili NIJZ. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V skupini Arriva Slovenija so včeraj potrdili naše informacije, da je testiranje potrdilo okužbo s koronavirusom pri enem izmed voznikov avtobusa.

Dodali so, da so po potrditvi okužbe ravnali skladno s smernicami in epidemiološkimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter sprejetimi internimi pravili, kako ravnati v primeru okužbe.

“Nemudoma smo stopili v stik z NIJZ in jim pomagali določiti kontakte voznika. NIJZ je poleg omenjenega voznika preventivno v samoizolacijo napotil še enega voznika, za ostale določene kontakte NIJZ ni odredil nobenih ukrepov, tudi samoizolacije ne,” so včeraj pojasnili v Arrivi Slovenija.

Avtobusa, ki sta ju vozila voznika, in poslovne prostore so po potrditvi okužbe temeljito razkužili in očistili, to je opravil certificirani zunanji izvajalec. V avtobusnem podjetju zagotavljajo, da izvajajo vse epidemiološke ukrepe, da bi kar najbolj omilili morebitne posledice. “Pri omenjenem primeru se je izkazalo, da so naši interni postopki dobri in v skladu z NIJZ standardi,” so še dodali. Zagotovili so tudi, da je voznik med opravljanjem dela upošteval vse zaščitne ukrepe, predpisane za javni potniški promet.

Po neuradnih informacijah naj bi omenjeni voznik zaradi smrti v družini odpotoval v BiH, potem pa naj bi se vrnil v službo. Kot kaže, naj bi bil v službi en ali dva dni, potem pa je zaradi slabšega počutja šel na testiranje, ki je potrdilo okužbo.

Pristojne v podjetju smo povprašali, ali jih je okuženi obvestil, da namerava oziroma da se je vrnil iz BiH oziroma iz države z rdečega seznama. V Arrivi Slovenija so odgovorili, da po načelih varstva osebnih podatkov zaposleni niso dolžni razkrivati, kam potujejo oziroma so potovali, delodajalec pa jih nima pravice spraševati o tem.

Od Arrive Slovenija smo želeli izvedeti še, ali so pri konkretnem vozniku uveljavljali izjemo, ki velja za osebo v gospodarskem prometu (potrdilo o prijavi začetka izvajanja storitev in potrdilo A1, ki se nanaša na čezmejno izvajanje storitev). V tem primeru pristojni namreč ne odredijo karantene. Na to vprašanje nam niso konkretno odgovorili, povedali pa so: “Vsi naši zaposleni so na podlagi zakona zavezani, da nas morajo v primeru, da jim je ob vstopu v Slovenijo odrejena karantena za prihod iz države na rdečem seznamu Slovenije, o tem obvestiti ter nam posredovati odločbo o karanteni. Omenjenemu vozniku ni bila odrejena karantena.”


Najbolj brano