Poletje v znamenju gastronomije

Poletje se je začelo s prvim Michelinovim vodnikom na Slovenskem, v njem 52 restavracij in med njimi dve idrijski s priznanji. Vstop na svetovni gastronomski zemljevid si v občini, pa tudi v Cerknem, prizadevajo nadgraditi z množico kulinaričnih dogodkov in natečajev. Tudi praznik idrijskih žlikrofov bo 22. avgusta potekal v živo.

Ko zadišijo pajtičke je literarni natečaj, s katerim razvojna agencija ICRA 
želi do 23. avgusta zbrati čim več literarnih del o tej značilni jedi. Foto: Saša Dragoš
Ko zadišijo pajtičke je literarni natečaj, s katerim razvojna agencija ICRA želi do 23. avgusta zbrati čim več literarnih del o tej značilni jedi. Foto: Saša Dragoš

CERKNO, IDRIJA > Najbolj znana značilna idrijska jed - žlikrofi - so evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti dobili pred desetletjem. Od letos sta na evropskem gastronomskem zemljevidu z Michelinovima priznanjema še hotel Jožef iz Idrije in Kendov dvorec iz Spodnje Idrije. Občina, pa tudi sosednje Cerkno, sta to poletje v znamenju gastronomije. Mladi organizatorji so že pred tedni sporočili, da bo praznik idrijskih žlikrofov 22. avgusta, čeprav razpršeno in zdravstvenim razmeram prilagojeno, potekal v živo.

Iščejo naj idrijsko kosilo

Ko je praznik žlikrofov po obiskanosti prekosil festival čipk, so v Idriji zastrigli z ušesi. Organizator prvega - Mladinski center - umešča med pet najodmevnejših gastronomskih dogodkov v državi in ob letu, ko bo Slovenija evropska gastronomska regija, obeta veliko kulinarično predstavo. Organizatorji letos odpadlega festivala čipk se medtem počasi soočajo s pobudo župana Tomaža Venclja, da bo tega treba nujno korenito posodobiti. Ponudniki dediščine živega srebra, z izjemo živih zgodb v turističnem rudniku, pa še vztrajajo pri ustaljenem prikazu zgodovine in uporabnosti tekoče kovine. Ker ta danes ni nič drugega kot strup, obiskovalcev ne pritegne. Vsaj ne v številu, kot bi jih med Unescovo dediščino želeli oziroma pričakovali.

Pač pa Zavod za turizem z lokalnimi ponudniki uspešno razvija kulinarične zgodbe. Množica lokalnih dobrot je uvrščena med kakovostne prehrambene in turistične produkte s certifikatom Idrija izbrano. Več jih je že prejelo domače in mednarodne nagrade. Nazadnje Martina Prestor za drugo uvrščeno podjetniško idejo na natečaju (Inspiration-Start-Go razvojne agencije ICRA) za podjetni razvoj zdravega zajtrka z granulo iz lokalnih sestavin.

Certifikat nosi tudi praznik žlikrofov, ki se bo 22. avgusta odvil z množico dogodkov. “Pridite in spoznajte stoletno zgodbo jedi, ki iz tradicije prehaja v sodobnost,” vabijo mladi organizatorji.

Medtem oziroma do 16. avgusta Zavod za turizem z natečajem vabi k predlaganju receptov za značilno idrijsko kosilo v treh hodih. Natečaj (razpisan je za kategoriji od 18. do 35. let in nad 55 let) zahteva le lokalne sestavine, dopušča pa izboljšave tradicionalnih jedi.

Pajtičke v zgodbe, kulinarika v promocijski film

Da ima v kulinariki razvojno priložnost, spoznava tudi turistično uspešnejša Cerkljanska. Z Idrijo tvori enotno gastronomsko regijo med sicer 24 tovrstnimi regijami v Sloveniji. Njene značilne jedi ob zaščitenih žlikrofih in šebreljskem želodcu so smukavc, karaževc (zmes jabolk in krompirja), potici luštrekajca in zelševka in manjše pajtičke.

Prav slednjim je ICRA posvetila nedavni odmevni uvodni festival, ki ga bo v bodoče nadgradila s širšim kulinaričnim dogajanjem. V teh dneh ICRA vabi k pisanju zgodb Ko zadišijo pajtičke. Natečaj namenja zbiranju spominov, ki so kakorkoli povezani s to značilno jedjo. Dela v pesmih ali prozi do tisoč besed pričakuje do 23. avgusta.

Medtem Cerkljanska, podobno kot na pajtička festu združenih osem največjih ponudnikov, s promocijskim filmom Kulinarične dobrote sodeluje na mednarodnem natečaju mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem v kategoriji kratkih filmov Kulinarična doživetja obiskovalcev.


Najbolj brano