Svet na plaži

Hrvaška je tik na tem, da postane nov evropski koronavirusni grešni kozel. Ker število okužb naglo narašča, ker sistem pomirjanja javnosti s političnimi sporočili in nizkim številom testiranj ne deluje več. Ker je Italija za povratnike iz te države uvedla obvezno testiranje in pritožbe o okužbah na jadranskih plažah prihajajo tudi iz Nemčije in Avstrije. Naša južna soseda je rešila nekaj svoje turistične sezone, rekordno veliko, če upoštevamo razmere, a bo morala najverjetneje veliko vložiti tudi v to, da si za naslednje mesece in leta povrne ugled varne počitniške destinacije.

Vesoljna Evropa s prstom kaže proti plaži Zrće, češ da so za drugi val koronavirusne krize, če temu, kar se dogaja, že lahko tako rečemo, krive nebrzdane zabave mladih ljudi.

Kolektivno smo se odločili, da bomo uživali poletje. Da bomo vložili denar v počitnice in od počitnic zaslužili.

Ampak pošteno: kar se dogaja v tem avgustu z naraščanjem okužb v skoraj vseh evropskih državah, ni krivda ene ali druge vlade. Je povsem logična posledica tega, da smo se po odpravi najstrožjih ukrepov veselo sprostili in se pustili prepričati, da lahko sobivamo s covidom-19, ne da bi kakorkoli spremenili svoj življenjski slog in navade.

Pustimo razpravo o tem, koliko je za povprečnega državljana v resnici nevarna okužba z novim koronavirusom, in dilemo o tem, kaj bo za javno zdravje in srečo hujše: epidemija ali ekonomija, ki ji sledi. Zdrava pamet nam v vsakem trenutku pove, da se bo nalezljiva bolezen hitreje širila, če bomo več potovali iz države v državo, če se bodo na skupnih plažah družili ljudje, ki prihajajo iz različnih okolij, če bomo hodili na koncerte, posedali na terasah, se vozili z avtobusi in trajekti. Kolektivno smo se odločili, da bomo uživali poletje, kolikor je le mogoče. Da bomo vložili denar v počitnice in od počitnic zaslužili. In tu so posledice naše odločitve.

Bliža se prvi september, za katerega si vsi želijo, da bi bil običajen prvi šolski dan. Hočemo šole in vrtce, kot so nekdaj bili. Sproščene, brez razkužil in mask, z vsemi otroki v razredu, popoldanskimi dejavnostmi in prerivanjem na hodniku. Na ministrstvu za izobraževanje se ne izrečejo in do zadnjega cefrajo živce staršem, ki vse bolj glasno zahtevajo, da se otroci vrnejo v šolo - brez omejitev. Želja je sicer razumljiva, a moramo se zavedati: če si jo bomo uresničili bo, tako kot poletje, tudi jesen izstavila svoj račun.


Preberite še


Najbolj brano