ŠC Hit je vstal iz groba

Novembra lani smo Športnemu centru Hit na 22. rojstni dan pisali osmrtnico. Z današnjim podpisom pogodbe med starim in novim lastnikom, družbo Intra Lighting in občino Šempeter - Vrtojba, je na veliko veselje številnih športnih klubov dvoranski pokojnik vstal iz groba.

Naj spomnimo: družba Hit, ki ima težav s preživetjem v svoji osnovni dejavnosti v času pandemije več kot dovolj, ga je - skupaj z okoliškimi objekti in zemljišči industrijske cone nekdanjega Cimosa - prodala mednarodno uveljavljenemu in vse bolj prodornemu proizvajalcu svetil, družbi Intra Lighting. Ta v Šempetru posodablja objekte za razvoj in širitev svoje dejavnosti.

Zgolj klubi in rekreacija bodo premalo. Potruditi se bo treba s športnim turizmom, za kar ima Šempeter z milo klimo dobre pogoje.

Športnikom se je obetala izguba objekta, kakršnega v naši širši okolici ni. Najbližji mesti, kjer najdemo na kupu večnamensko dvorano za igre z žogo, atletsko in teniško dvorano, fitnes ter pokrite površine za ples in badminton, sta Ljubljana in zamejski Videm.

Ob podpisu pogodbe gre za razumevanje okoliščin, delavnost, strpnost in za končni rezultat pohvaliti tako Intra Lighting kot občino. A že kmalu po prvih vzdihih olajšanja in navdušenja bodo na vrsti glavoboli.

Bitka za današnji podpis pogodbe ni minila brez žrtev. Teniška dvorana je morala odstopiti mesto proizvodnim dejavnostim. Sredi tovarniških hal bodo slej ko prej padla igrišča za odbojko na mivki. Poslavlja se tudi vadišče za golf. Novogoriški golfisti so moral poiskati rešitev v zamejstvu.

Preostali prostori ŠC Hit in oprema v njem so po 23 letih dotrajani. Družba Hit že od prve g0spodarske krize pred dobrim desetletjem, ko so padli v vodo veliki načrti o igralniško zabaviščnem centru na tej lokaciji tik ob avtocesti in državni meji, ni več resno računala na športne površine v Šempetru. V obnovo bo zato treba kar veliko vložiti in najti poslovni model, s katerim bo center preživel. Zgolj klubi in rekreacija bodo premalo. Potruditi se bo treba na področju športnega turizma, za kar ima Šempeter z milo klimo dobre pogoje, a premalo igrišč. V načrtih je športu sicer namenjena gramoznica, v kateri pa je še asfaltna baza. Danes mestece, v katerem se je začela šampionska pot NK Gorica, nima več niti nogometnega igrišča.


Preberite še


Najbolj brano