Nova doživetja vabijo obiskovalce

V Zavodu za turizem TRG Vipava ob že uveljavljeni poletni izvedbi odprtih kleti letos kot novost ponujajo organizirano turistično vodenje in ogled znamenitosti po Vipavi. Po besedah direktorice zavoda Barbare Repovš jih je odziv obiskovalcev prijetno presenetil.

Italijanski novinarji so bili navdušeni nad vipavskim gostoljubjem  
in sajenjem trt v vinogradu pod dvorcem Zemono.  Foto: Zavod za turizem TRG Vipava
Italijanski novinarji so bili navdušeni nad vipavskim gostoljubjem in sajenjem trt v vinogradu pod dvorcem Zemono.  Foto: Zavod za turizem TRG Vipava

VIPAVA > Vodeni turistični ogledi potekajo ob ponedeljkih, sredah in petkih, posebna ponudba, za katero je treba odšteti dva evra na osebo, pa je po prvih odzivih dobro sprejeta. Obiskovalci, med njimi je največ slovenskih, lahko izbirajo med štirimi sklopi.

“Ponujamo jim oglede znamenitih vipavskih mostov, obisk sedmih izvirov reke Vipave, sprehod skozi Lanthierijev dvorec z obiskom Vinarskega muzeja ter predstavitev arhitekture Vipave.

Barbara Repovš, TRG Vipava

“Največ je domačih gostov, med tujimi so na prvem mestu Nemci, sledijo jim Francozi, Madžari in Avstrijci, v zadnjih dveh tednih pa se povečuje tudi število gostov z Nizozemske in iz Belgije.”

Največ gostov se odloči za ogled dvorca, med potjo pa si z veseljem ogledajo še druge zanimivosti in prisluhnejo razlagi naše lokalne vodnice,” je pojasnila direktorica zavoda Barbara Repovš.

Med uporabniki družabnega omrežja facebook je veliko zanimanja tudi za promocijsko akcijo Sedem razlogov za obisk Vipave, v okviru katere v zavodu za turizem dvakrat na teden objavijo podrobnosti o skritih kotičkih in idejah za krajši oddih in raziskovanje Vipave. Vipavski zavod za turizem k obisku in novim doživetjem v Vipavski dolini vabi tudi v okviru skupne promocijske akcije destinacij Brda, Vipavska dolina in Kras Čas za vas.

Poletno ponudbo znova zaokrožujejo odprte kleti. V tokratni izvedbi je obiskovalcem po vnaprej znanem urniku na voljo skoraj 40 vinogradniških kmetij iz celotne Vipavske doline, ki obiskovalcem ponujajo pokušino vin, oglede kleti in vasi, sprehode po vinogradih s prigrizkom ali piknikom. Akciji so se letos pridružili tudi gostinci in čebelar.

V vipavskem zavodu za turizem ocenjujejo, da so se dodatni napori, s katerimi poskušajo ublažiti posledice epidemije novega koronavirusa v turizmu, obrestovali. “Odzivi so dobri, predvsem pa nas veseli, da se ljudje dejansko odločajo za obisk Vipave in Vipavske doline. Seveda številk ne moremo primerjati z lanskim letom, dnevno pa naš TIC Vipava obišče od 25 do 30 ljudi. Največ je domačih gostov, med tujimi so na prvem mestu Nemci, sledijo jim Francozi, Madžari in Avstrijci, v zadnjih dveh tednih pa se povečuje tudi število gostov iz Nizozemske in iz Belgije,” je povedala Repovševa.

Vipavo so pred dnevi v okviru novinarske ture po Sloveniji obiskali tudi novinarji iz Italije, ki so bili po besedah direktorice navdušeni nad doživetjem. “Pričakali smo jih z malo drugačno ponudbo, saj so v vinogradu pod dvorcem Zemono zasadili trte s svojim imenom, druženje pa zaključili z degustacijo in s prigrizkom, ki jim ga je kot posebno doživetje med trtami pripravil gostinec Tomaž Kavčič.”


Najbolj brano