Etno je zavrtel boke

Yatanu je glasbena etno zgodba, ki jo piše vsestranski glasbenik Jan Tomšič, Wild Strings Trio pa v balkanskih ritmih utripajoča skupina. V sklopu drugega večera Festivala Jeff so živahni ritmi prevzeli občinstvo in ga razplesali.

Yatanu je  navdušil z glasom in številnimi organskimi inštrumenti.   Foto: Ajda Zupan
Yatanu je navdušil z glasom in številnimi organskimi inštrumenti.  Foto: Ajda Zupan

KOPER > Jan Tomšič, izjemen vokalist, kitarist in bansuri flavtist (bansuri flavta je posebna vrsta bambusove indijske flavte) je predstavil projekt Yatanu in svežo zgoščenko Songs from the forest(Pesmi iz gozda). Doslej znan kot član skupin Caminoigra, Etno disko in Yanu se je Jan Tomšič podal v svet, ki ga z glasom, različnimi organskimi inštrumenti in seveda loop station mašino slika kot na platno ter občinstvo odpelje v pravljične, domala vilinske svetove. Ne preseneča, da so se med občinstvom našli plesalci in plesalke, “hčerke” ene od pionirk sodobnega plesala Jasne Knez.

Wild Strings Trio je te dni navduševal že na festivalih Etno HistEria in Plavajoči grad, čemur se nikakor ne namerava odpovedati niti v prihodnje, ob pomoči organizatorjev Festivala Jeff pa se je ujel v koprski oziroma “circolo” trenutek.

Trio združuje slovaško jazz violinistko Petro Onderufovo, francoskega klasičnega čelista Tobyja Kuhna in slovenskega etno kitarista Aleksandra Kuzmića. Spoprijeli so se z izzivom mešanja in poudarjanja različnih glasbenih žanrov, skozi to pa iščejo sebi lasten izraz. In ga najdejo med keltskimi zvoki in flamenkom v progresivnih aranžmajih in kompleksnih ritmih.

Prihodnji četrtek bo oder Festivala Jeff namenjen duetu Ofak & Mori ter skupini Bossa De Novo.


Najbolj brano