70 let od pohoda metel

S pogovorom pri Muzeju tihotapstva na Pristavi in gledališko predstavo v središču Gorice bodo jutri zaznamovali 70 let od tako imenovanega pohoda metel, svojevrstnega poglavja v zgodovini obmejnega življenja.

Fotografije goriškega studia Altran so edini vizualni dokument 
tiste nenavadne nedelje pred 70 leti.
Fotografije goriškega studia Altran so edini vizualni dokument tiste nenavadne nedelje pred 70 leti. 

NOVA GORICA, GORICA > Pred sedemdesetimi leti se je med lokalnim prebivalstvom na Goriškem razširila vest, da se bo za en dan odprla meja med Jugoslavijo in Italijo. V nedeljo, 13. avgusta 1950, je na mejnem prehodu v Rožni dolini čakala množica ljudi. Po skoraj treh letih so lahko ponovno stopili v Gorico in se srečali s sorodniki in prijatelji.

V nekaj urah so se vračali domov, velika večina žensk pa je v trgovinah, ki so jih kljub nedelji goriški trgovci na hitro odprli, pokupila stvari, ki jih ni bilo mogoče dobiti v Jugoslaviji.

Med najbolj zaželenimi predmeti so bile preproste sirkove metle za pometanje dvorišča, ki so jih ljudje ob povratku domov nosili v rokah. Prav te metle so temu svojevrstnemu dogodku dale ime. V Sloveniji mu rečemo pohod, v Italiji pa nedelja metel.

Sedem desetletji kasneje si nihče ni predstavljal, da bosta Gorici ponovno ločeni z mejo. Zaradi teh razmer ima ta izjemni zgodovinski dogodek letos še večjo težo, razmišljajo v Goriškem muzeju in skupini za pripravo kandidature Nove Gorice z Gorico za Evropsko prestolnico kulture.

Zato so se odločili, sicer nekoliko skromneje zaradi epidemioloških razmer, obeležiti dogodek. V nedeljo bosta vse od dopoldneva brezplačno na ogled Muzej na meji v stavbi novogoriške železniške postaje in Muzej tihotapstva na Pristavi. Tam bo ob 19. uri pogovor, na katerem bosta zgodovinski dogodek osvetlila kustosa David Kožuh in Rok Bavčar, ki bo kasneje tudi vodil po muzejski zbirki. Sledil bo kratek skeč iz predstave Tuo je špaga v režiji Tereze Gregorič in produkciji Zavoda Scaramouche.

Ob 21. uri se dogajanje seli v Gorico. V Ljudskem vrtu ob Ulici Korzo bodo člani gledališke skupine Collettivo Terzo Teatro iz Gorice uprizorili predstavo Zid (nedelja metel).

Avtor besedila je Roberto Covaz, novinar časopisa Il Piccolo, ki je pred leti o dogodku napisal knjigo. Predstavo režira Mauro Fontanini.


Najbolj brano