Varuhi dediščine, glasniki miru

Letos mineva 30 let od odprtja Kobariškega muzeja in 20 let od ustanovitve Fundacije Poti miru, ki ohranjata spomin na dediščino soške fronte. Jubilejno leto je ukrojila epidemija, a julijski obisk vliva optimizem pred prazničnim nadaljevanjem leta, ki ga bosta ustanovi prvič obeležili skupaj. Že 13. avgusta bo v Kobaridu koncert miru, 23. oktobra pa slavnostna akademija.

Kobariški muzej je te dni poln obiskovalcev. Foto: Alenka Tratnik
Kobariški muzej je te dni poln obiskovalcev. Foto: Alenka Tratnik

KOBARID > “Kobarid potrebuje muzej,” so bile besede Zdravka Likarja, Pavla Sivca in ostalih zanesenjakov, ki so se pred 30 leti odločili za ustanovitev muzeja in s tem za ohranitev spomina na dogodke in dediščino velike vojne v dolini Soče. Projekta so se lotili vizionarsko, a odgovorno.

Spomin na veliko vojno so iztrgali pozabi

”Vesel sem, da smo prepoznali to zgodovinsko priložnost, čeprav si nismo predstavljali, kaj se bo razvilo. Kot otroci smo o prvi svetovni vojni v naših krajih veliko slišali od starejših domačinov, a nič uradnega. Zdelo se nam je pomembno, da ta spomin iztrgamo pozabi. Vesel sem, da nam je to uspelo, da so naš trud prepoznali drugi in da je muzej dobil tudi nagrado Sveta Evrope. Veseli me, da se naše vizije razvijajo, tudi v sodelovanju s fundacijo, ki dopolnjuje delo muzeja,” je na novinarski konferenci pred prazničnimi dogodki ob jubileju Kobariškega muzeja in Fundacije Poti miru v imenu pobudnikov ustanovitve muzeja povedal Pavel Sivec.

Praznični dogodki

Kobariški muzej in Fundacija Poti miru svoja jubileja obeležujeta s ponudbo organiziranih vodenih izletov, pohodov in razstav, 13. avgusta bo v središču Kobarida tradicionalni koncert miru, z nastopom Gala in Severe Gjurin z gosti, slavnostna govornica bo predsednica uprave Fundacije Poti Miru Mara Černic. Pestro bo tudi jeseni. 23. oktobra bo slavnostna akademija, dan kasneje bodo pripravili dan kobariškega muzeja, niz dogodkov pa bodo sklenili s tradicionalnim spominskim pohodom h Krnskemu jezeru.

Muzej je v 30 letih obiskalo že več kot 1,5 milijona obiskovalcev, približno 60.000 vsako leto. Od leta 1990 je osrednja točka predstavitve dediščine soške fronte in prve svetovne vojne v Sloveniji, sodi med najbolj obiskane muzeje v Sloveniji in med najbolj prepoznavne zgodovinske muzeje v svetu. Za svoje delo in poslanstvo je prejel nagrado Sveta Evrope in bil nominiran za evropski muzej leta.

Glavno poslanstvo je sporočilo miru

“Zadovoljni smo, da se je iz našega dela deset let kasneje razvila Fundacija Poti miru, da smo ne le muzejska, ampak tudi raziskovalna inštitucija ter eden pomembnejših turističnih ponudnikov v dolini Soče. Naše poslanstvo pa je vsa leta enako, sporočilo miru. Mi ne poudarjamo ne zmagovalcev ne poražencev,” je ob jubileju povedal direktor muzeja Martin Šolar. Ustanova, ki je znana po tem, da je odprta vse dni v letu, od jutra do večera, je bila letos zaradi epidemije novega koronavirusa zaprta kar 50 dni.

“V prvih šestih mesecih smo imeli 4000 obiskovalcev, kar je 20 odstotkov lanskega obiska. Julijska slika pa je izjemno pozitivna, saj smo imeli enak obisk kot lani, dobre napovedi so tudi za avgust. Ocenjujemo, da ukrep turističnih bonov deluje, dolina Soče je polna, ljudje prihajajo v muzej. 70 odstotkov gostov so Slovenci, po deset odstotkov pa predstavljajo Italijani, Nemci in gostje iz drugih držav,” je o letošnjem obisku povedal Šolar.

Zadnje tedne so glede letošnje turistične bere bolj optimistični tudi v Fundaciji Poti miru, ki se je v dveh desetletjih delovanja posvetila predvsem obnovi nepremične kulturne dediščine soške fronte na terenu od zgornjega Posočja do Goriške in Krasa. V 20 letih je med drugim vzpostavila 430 kilometrov čezmejne kulturne in pohodniške poti Pot miru od Alp do Jadrana, pripravila številne strokovne, poljudne in turistične publikacije, razstave in dogodke, izobraževala vodnike, začela popis padlih vojakov vzdolž cele soške fronte in poskrbela za digitalizacijo nepremične dediščine.

Fundacija, ki jo vodi direktorica Maša Klavora, si s partnerji prizadeva za vpis dediščine prve svetovne vojne na evropske in svetovne sezname in je zaslužna, da je dediščina soške fronte v Sloveniji že vpisana na Unescov poskusni seznam. S partnerji iz tujine si prizadeva Pot miru vpisati tudi med kulturne poti pri Svetu Evrope. “Fundacija je v zadnjih letih postala glavna povezovalka dediščine, inštitucij in lokalnih pobud v skupno zgodbo Poti miru, Walk Of Peace, ki jo želimo s sodelovanjem v različnih evropskih projektih širiti tudi po drugih frontah velike vojne v Evropi,” je še dodala Maša Klavora.

Direktorica Fundacije Poti Miru Maša Klavora in direktor Kobariškega muzeja Martin Šolar. (foto: Alenka Tratnik)

Prav z idejo Walk Of Peace se fundacija skupaj s Posoškim razvojnim centrom poteguje za naslov najboljše na tekmovanju ob 30. obletnici EU Interreg čezmejnih programov, kjer se je uvrstila med najboljših šest projektov. Zaključna prireditev bo oktobra v Bruslju, glasove pa bo prinesla tudi podpora javnosti promocijskemu filmu, ki je na ogled na FB strani fundacije.


Najbolj brano