Udobje na sodih smodnikov

Tragedija, ki jo je v torek zvečer povzročila eksplozija v Bejrutu, nas je zlovešče opomnila, kako hazardersko smo si ljudje uredili udobje v 20. in 21. stoletju. Dobesedno na eksplozivnih sodih in ceveh. V njih ni smodnika, so pa tisoč in ena eksplozivna snov, ki jim velika večina ljudi sploh ne ve imena. Vsaka od njih je dobila svojo vlogo v nekem procesu, proizvodnji, v delu energetike, ... Z njo se grejemo in hladimo, vozimo in letimo, proizvajamo avtomobile, prenosne telefone, pridobivamo obnovljivo energijo ...

Nafta in njeni derivati, metan, etan, butan in drugi sestavni deli zemeljskega plina, jedrska energija, ... Seznam eksplozivnih snovi, ki krojijo naše življenje, je dolg, skoraj neskončen. Spremljajo nas na vsakem koraku, z njimi smo se že zdavnaj sprijaznili in vzeli v zakup, da stoodstotne varnosti sobivanja z njimi ni. Upajoč, da se tista tisočinka možnosti, da pride do nesreče, ne uresniči v naši bližini.

Eksplozivne in nevarne snovi potrebujejo nenehno aktivno skrb za varnost. Ko ta umanjka, se možnost za nesrečo drastično poveča.

Možnosti za nesreče so res majhne, varnostni ukrepi številni. Če bi upoštevali samo tehnične dejavnike, bi lahko spali skoraj mirno. Toda z eksplozivnimi in drugimi nevarnimi snovmi ravnajo (ali ne, kar je pogosto še huje) ljudje. Tam pa se lahko marsikaj zalomi. Kot se je v libanonskem Bejrutu, kjer so si vsi po pilatovsko umili roke, da niso odgovorni za tempirano bombo v pristanišču.

Eksplozivne in nevarne snovi potrebujejo nenehno aktivno skrb za varnost. Ko ta umanjka, se možnost za nesrečo drastično poveča in nenadoma je lahko ogroženih na stotine ali tisoče življenj.

Sodobni svet poskuša sočasno z novimi snovmi uravnavati tudi skrb za njihovo varnost. Z mednarodnimi konvencijami in sporazumi za najbolj nevarne, kot so jedrska energija in kemično orožje, z državnimi zakoni, uredbami, predpisi ... A je med temi paragrafi tudi veliko smrtno nevarnih lukenj. Ne samo v obubožani in skorumpirani Afriki, ki je povsem na milost in nemilost prepuščena tisočim nevarnim kitajskim napravam, tudi v Evropi in Sloveniji niso redki primeri, ko podjetje, ki je trgovalo ali uporabljalo eksplozivno ali nevarno snov, izgine.

Več let so v Pivki rabili, da so po stečaju Javorja odstranili nevarne sode. Kupe plastične embalaže po Sloveniji letos varuje le mokro poletje. In seznam takih majhnih, eksplozivnih in strupenih bomb, je dolg ...


Preberite še


Najbolj brano