Pokrov je popustil po nekaj sekundah

Dva tedna po tragični nesreči v parku dvorca Coronini Cronberg v Gorici, kjer je 13-letni domačin padel v vodnjak in umrl, so znane nekatere okoliščine usodnega dogodka. Dečkov prijatelj je povedal, da je Stefano Borghes nekaj sekund klečal na vodnjaku, na katerem so bila navodila igre lov za zakladom. Nato je padel v globino.

 Park Coronini ostaja zaprt, tamkajšnji dvorec pa so znova odprli za javnost. Foto: Pierluigi Bumbaca
Park Coronini ostaja zaprt, tamkajšnji dvorec pa so znova odprli za javnost. Foto: Pierluigi Bumbaca

GORICA > Po poročanju Primorskega dnevnika so začeli preiskovalci v tem tednu zasliševati očividce tragične nesreče, ki se je zgodila pred dvema tednoma, ko je 13-letni Goričan Stefano Borghes v času poletnih aktivnosti padel v vodnjak v parku dvorca Coronini Cronberg.

V ponedeljek je na goriškem sodišču dogajanje tik pred nesrečo opisal Stefanov 12-letni prijatelj. Natančno je pojasnil, kako so potekale aktivnosti tisto dopoldne v parku, ko so vzgojitelji pripravili igro lov za zakladom.

Povzpel se je na vodnjak

Deček je povedal, da se je Stefano povzpel na vodnjak in pokleknil na pokrovu, da bi prebral list z navodili igre. Cilj igre je bil, da udeleženci poletnega srečanja najdejo vse točke, ki so bile označene na zemljevidu, in jih vpišejo v kartonček. Ko je Stefano pobral listek s številko in jo pokazal prijatelju, je še nekaj sekund klečal na vodnjaku, nato je pokrov nenadoma popustil in 13-letni Stefano je padel v 30-metrski vodnjak pred nekdanjo konjušnico.

Pripoved priče naj bi tako potrdila ugotovitve sodnega izvedenca, ki je po obdukciji povedal, da je deček pred padcem klečal na vodnjaku. Stefanov prijatelj sicer ni znal pojasniti, kako se je pokrov vdal, zato se bodo preiskovalci osredotočili na tehnično ustreznost varovanja vodnjaka. Po besedah priče naj bi drugi pari tekmovalcev pred njima že prišli do vodnjaka in si na kartonček zapisali ustrezno številko, ki so jo lahko videli, ne da bi se jim bilo treba povzpeti na vodnjak.

Reševalci so se usodnega dne z vrvmi spustili 30 metrov globoko v vodnjak, a dečku niso mogli več pomagati.

Park ostaja zaprt

Na seznamu preiskovanih oseb se je znašlo 14 ljudi, med njimi tudi goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je tudi predsednik Fundacije Coronini Cromberg, ki upravlja s palačo in okoliškim parkom, kjer se je nesreča zgodila, ter 18- in 20-letna vzgojitelja iz poletnega središča.

Osrednje vprašanje preiskovalcev ostaja, zakaj je popustila varovalna mreža vodnjaka. Kot je po nesreči povedal goriški župan, naj bi pristojne službe nedavno ugotavljale, ali zaščita vodnjaka ustreza vsem varnostnim pravilom, in zatrdil, da niso našle nobenih nepravilnosti. V okviru preiskave so postavili tudi izvedenca, ki bo poskušal ugotoviti dinamiko nesreče in ali je bilo z držali pokrova in materiali res vse tako, kot bi moralo biti. Park Coronini ostaja še vedno zaprt, tamkajšnji dvorec pa so znova odprli za javnost.


Najbolj brano