V postojnski mrtvici je poginilo približno 30 rib

Člani Ribiške družine Postojna so včeraj iz mrtvega rokava reke Pivke v Postojni pobrali približno 30 večjih rib. Poginile so že najmanj dan ali dva prej. Zakaj, niso uspeli ugotoviti, onesnaženja niso opazili.

Člani ribiške družine Postojna so včeraj iz mrtvice pobrali približno 
30 večjih rib. Foto: RD Postojna
Člani ribiške družine Postojna so včeraj iz mrtvice pobrali približno 30 večjih rib. Foto: RD Postojna

POSTOJNA > Iz mrtvega rokava reke Pivke za Krajnerjevo žago, ki mu pravijo tudi postojnska mrtvica, so včeraj člani Ribiške družine Postojna pobrali približno 30 večjih rib, linjev in ščuk, ki so imele tudi po dva kilograma.

O poginu jih je obvestil občan. “Sam sem bil v minulih dneh v bližini, a prav do tega rokava nisem šel, tako da pogina nisem opazil. So pa bile poginule ribe v vodi že najmanj dan ali dva. Nekatere so živali že pogrizle in pojedle - v bližini so, na primer, bele čaplje,” je povedal Martin Miklavec, predsednik Ribiške družine Postojna.

Zadovoljen je, da jih občani pokličejo, ko opazijo, da je z vodami in ribami v njih kaj narobe, saj to kaže, da se ljudje zavedajo pomena čiste narave.

Krivde za tokratni pogin ne morejo pripisati onesnaženju, čeprav so v preteklosti že opazili belo vodo na tem območju. A tokrat je iz cevi, po katerih teče meteorna kanalizacija, tekla čista voda. Pa tudi vzdolž reke drugih poginulih rib ni bilo. Zato je možno, da so ribe v mrtvici poginile zaradi pomanjkanja vode oziroma kisika v njej že v minulih dneh, pred deževjem, ugiba Miklavec. Prav zato, da se to ne bi dogajalo, so pred kakima dvema letoma člani ribiške družine naredili prekop do reke, tako da ob višjih vodostajih voda seže tudi v mrtvico in jo prečisti.


Najbolj brano