V destilacijo vina iz Brd, Vipave in s Krasa, koprski refošk pa ne

Vinarji, ki izpolnjujejo pogoje iz uredbe, so imeli do včeraj čas za oddajo zahtevkov za dodelitev podpore za krizno destilacijo in skladiščenje vina zaradi motenj na trgu, ki jih je povzročil covid-19. V vipavski, briški in kraški vinski kleti so oddali vloge. V kleti Vinakoper pa ne, ker imajo dovolj tekočega povpraševanja.

Ukrep kriznega skladiščenja vina pomeni, da vino ne bo smelo iz 
kleti najmanj od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021. Foto: Unsplash.com
Ukrep kriznega skladiščenja vina pomeni, da vino ne bo smelo iz kleti najmanj od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021. Foto: Unsplash.com

PRIMORSKA > Po zbiranju vlog za zeleno trgatev, ki mora biti izvedena do 10. avgusta, kar je bil prvi ukrep za omilitev posledic novega koronavirusa, je bila konec julija sprejeta tudi uredba o ukrepih za odpravo motenj na trgu v vinskem sektorju zaradi pandemije covid-19, ki določa začasna izjemna ukrepa: krizno destilacijo vina in krizno skladiščenje vina. Vinarji, ki izpolnjujejo pogoje iz uredbe, so imeli do včeraj čas za vložitev zahtevka za dodelitev podpore.

Višina podpore za krizno destilacijo vina za industrijske namene znaša 0,80 evra na liter vina, podpora za krizno skladiščenje za eno leto pa deset evrov na hektoliter vina. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) bo o izpolnjevanju pogojev za krizno skladiščenje vina odločila najkasneje do 10. septembra, za krizno destilacijo vina pa najpozneje do 5. oktobra 2020.

0,80 evra na liter vina znaša podpora za krizno destilacijo

Podpora bolj za velike vinarje

Na novogoriškem kmetijsko-gozdarskem zavodu včeraj niso imeli podatkov o številu oddanih vlog, ki jih zbirajo na AKTRP. Kot je povedala specialistka za vinogradništvo Mojca Mavrič Štrukelj, naj bi se po njenih informacijah na Primorskem za prvi, drugi ali oba ukrepa odločili v večjih kleteh z izjemo koprske, med manjšimi zasebnimi vinarji pa ni pričakovati veliko zahtevkov za podporo.

Pojasnila je še, da bo šlo vino v destilacijo večinoma v Italijo, na Hrvaško, pa tudi v Avstrijo, pri nas pa bi bilo glede na opremljenost to mogoče izvesti v ajdovskem Fructalu ali v podjetju Dana iz Mirne.

10 evrov na hektoliter vina znaša podpora za krizno skladiščenje vina za eno leto

Koristno zaradi pomoči kooperantom

“Koristimo oba ukrepa. Za destilacijo smo se odločili, ker imamo za dvanajst odstotkov slabšo prodajo. To količino viškov pri namiznem vinu bomo dali v destilacijo, da naredimo prostor za nov letnik, ki mu za zdaj dobro kaže,” je povedal direktor družbe Vinakras Marjan Colja.

V destilacijo na Hrvaško bo šlo okrog 100.000 litrov vina. Podobno količino, okrog 100.000 litrov vina, bodo krizno skladiščili.

Marjan Colja, direktor Vinakrasa

“Bolje krizna destilacija in skladiščenje, kot da ostane grozdje na trtah. Nisem zagovornik zelene trgatve.”

Colja je ukrepe ocenil kot pozitivne, saj so s prodajo vina zaradi aktualnih razmer na trgu, ki jih je povzročil novi koronavirus, težave, s katerimi se soočajo tudi v tujini.

“To je koristno predvsem zaradi pomoči kooperantom. Bolje to, kot da ostane grozdje na trtah. Nisem zagovornik zelene trgatve. Destilacija se mi zdi bolj primerna,” je še povedal Colja.

V Vinakoper bodo vino prodali

“Za nobenega od teh dveh ukrepov se nismo odločili, ker imamo zagotovljeno tekoče povpraševanje. Vino, ki ga imamo, bomo tudi prodali. Resda imamo viške refoška, a računamo, da ga bomo prodali na trgu, doma in v tujini,” je povedal direktor Vinakoper Borut Fakin.

V Kleti Vipava 1894 so, podobno kot na Krasu, izkoristili oba ukrepa.

“Glede količin še urejamo zadnje podrobnosti, načeloma pa bo šlo 30 odstotkov zalog iz leta 2019 v destilacijo, 20 odstotkov pa za krizno skladiščenje,” je povedal direktor podjetja Vipava 1894 Jakob Blaschitz. Kje bodo vino destilirali, še ne vedo, razmišljajo pa o tem, da bi to kar sami delali v kleti.

“Mislim, da sta oba ukrepa ustrezna, zato da se trg vina umiri,” je še pojasnil.

Za krizno skladiščenje se niso odločili

V Kleti Brda so se za zdaj odločili samo za krizno destilacijo.

“Količine še niso povsem znane, ker čakamo še, kakšna bo letošnja trgatev, po zdajšnjih ocenah pa bi lahko destilirali okrog 500.000 litrov vina. Destilirali ga bomo na Hrvaškem,” je povedal vodja komerciale Andrej Valentinčič. Pojasnil je tudi, da se lahko za krizno skladiščenje odločijo tudi še kasneje.

“Mislim, da sta to zelo realna ukrepa. Podpiramo ju bistveno bolj kot zeleno trgatev, saj rešujeta razmere na dolgi rok,” je še pristavil Valentinčič.


Najbolj brano