Piranski klif drsi in nič ga ne ustavi

Klif med Piranom in Fieso pogosto gostuje v novinarskih prispevkih. Včasih zaradi svoje lepote, ki se preliva v barvah peščenjaka in laporja, še pogosteje pa zaradi kamenja in skal, ki jih pošilja na tla, med številne kopalce in sprehajalce. Če so se obiskovalci divje plaže pod klifom navadili življenja z nevarnostjo ter se plaži in pešpoti po deževju, ki spodbuja razpadanje laporja in lomljenje peščenjaka, raje ognejo, pa je tam še nekdo, ki naravnim pojavom ne more ubežati. Župnik Zorko Bajc.

Ko so stavbo Župnije Piran pred približno 200 leti zgradili, je tedanji mojstri niso namerno postavili na rob klifa, kjer je danes. Takrat je bilo med robom in župniščem kar nekaj metrov trdnih tal in še pred pol stoletja so okoli stavbe tekali otroci in se igrali. Če bi to želeli ob našem obisku storiti mi, nam ne bi uspelo. Zgrmeli bi 15 metrov nižje. Eden od robov stavbe, ki predstavlja Župnijo Piran in dom župnika Zorka Bajca, nima več opore in svobodno štrli v zrak. Na stavbi, nazadnje utrjeni pred 25 leti, je polno razpok. Geomehaniki ugotavljajo, da bi se lahko stavba župnišča kar prelomila in zgrmela na obalo z župnikom vred.

Geomehaniki ugotavljajo, da bi se lahko stavba župnišča kar prelomila in zgrmela na obalo z župnikom vred.

Dve desetletji že prosjači piranske oblasti, naj nekaj storijo za zavarovanje te kulturne dediščine, ki je sestavni del zgodovine, s katero se Piran in Slovenija ponašata po svetu. Čudi se, kako na pomoč ne priskoči država, saj erozija klifa ogroža tudi mesto in njegove prebivalce ter ne samo župnije. Čezenj je treba dati zaščitno mrežo in omogočiti rastlinam, da poženejo korenine in klif utrdijo, vztrajno ponavlja Bajc v upanju, da mu bo kdo prisluhnil. Če so namreč ugotovili, da se klif v povprečju na leto “stanjša” za pet centimetrov, nam lahko navaden meter izmeri “čas”, ko bo klif odnesel ne samo župnišče, temveč ogrozil vse mesto. Cerkev ni ogrožena, saj je terasa na morski strani utrjena s kamnitimi oboki. Njene sosede se s tako močno obrambo ne morejo pohvaliti.

Zorko Bajc je pred nekaj tedni od veselja skočil v zrak, ko je ugotovil, da piranski župan Đenio Zadković išče gradbinca za popravilo župnišča. Te dni je spet obsedel, ker ne ve, ali bo občina sprejela cene, ki jih za opravljeno delo ponujajo gradbeniki, saj so višje od pričakovanih. “Upam in molim,” v čakanju na odločitev dodaja Bajc.


Preberite še


Najbolj brano