Izola v znamenju ribiških večerov

V izolskem Centru za kulturo, šport in prireditve (CKŠP) so si tudi za to poletje zadali, da bodo imeli prireditve na več lokacijah, ker daje to živahen kulturni utrip. S tem ko dogodke razporejajo na različne konce mesta, laže upoštevajo preventivne ukrepe zoper širjenje novega koronavirusa. Namesto Ribiškega praznika imajo letos ribiške večere.

V Coppovem parku je eno od predstav za  otroke pripravilo Miškino 
gledališče.  Foto: Boštjan Mejak
V Coppovem parku je eno od predstav za otroke pripravilo Miškino gledališče.  Foto: Boštjan Mejak

IZOLA > Prireditve na prostem pripravljajo od junija in direktorica centra Zvonka Radojevič pravi, da skušajo slediti zastavljenemu programu ter ohraniti pestrost in raznolikost. Petki in sobote od 11. julija so v znamenju ribiških večerov na Sončnem nabrežju, pred vnovičnim zaostrovanjem korona razmer so imeli v mislih še ribiške večere na Lonki, v Coppovem parku, na Manziolijevem trgu in nekdanjem carinskem pomolu.

Cesto zasedejo gostinci

“Gostincem na Sončnem nabrežju in Velikem trgu z zaporo prometa omogočamo, da na cesto postavijo mize in tam strežejo ribje jedi in druge dobrote, na različnih prizoriščih pa takrat potekajo koncerti in druge prireditve. Z odzivom Izolanov in obiskovalcev smo zelo zadovoljni,” pojasnjuje direktorica.

Za prireditve manj denarja kot lani

Koliko znaša vrednost poletnih prireditev? “Glavnino 161.000 evrov, kolikor nam je občina namenila za izvedbo prireditev na prostem, vključno s prižigom novoletnih lučk, veselim decembrom, pustovanjem...,” odgovarja Radojevičeva. V občinski upravi pa navajajo, da so v letošnjem proračunu za vse prireditve namenili 218.750 evrov (lani 268.071 evrov) in da so do konca julija porabili 86.648 evrov.

Osrednja prizorišča so letni kino Arrigoni, Coppov park, Manziolijev trg in volt na Alietovi ulici (trga Lonke zaradi navodil in priporočil NIJZ ne morejo uporabljati) in povsod so omejili število obiskovalcev - na 20 na Alietovi ulici, 70 v parku, 100 na Manziolijevem trgu in 200 v Arrigoniju. Tam imajo filmske projekcije (Kino Odeon je zaprt), gledališke predstave in večje koncerte. V parku so vsak torek predstave za otroke in stand up večeri, ob sredah, petkih, sobotah in nedeljah pa koncerti za različne glasbene okuse. Koncerte pripravljajo tudi na Alietovi ulici.

Predstavi PPF, koncerti...

“Do konca meseca bomo izpeljali 34 prireditev in deset filmskih večerov, avgusta pa 35 prireditev in tri filmske večere, odprli bomo razstavo,” je nazorna Zvonka Radojevič.

Obiskovalcem bodo ponudili gledališki predstavi Primorskega poletnega festivala (PPF): 17. avgusta v Arrigoniju komedijo Točno opoldne in dva dneva zatem na Manziolijevem trgu brezplačen kabaret o Edith Piaf. V letnem kinu bo 14. avgusta nastopil Nelfi Depangher, dan zatem Alfi Nipič, 21. avgusta Rudi Bučar in dan za njim Primorski fantje; vsi ti koncerti bodo ob 21. uri. Konec meseca bodo z zavodom Kino otok izpeljali filmski festival.

Kulturne dogodke na prostem napovedujejo tudi za september in oktober. Zvonka Radojevič priznava, da jim bo to poletje ostalo v spominu. “Če smo želeli izpeljati nekatere prireditve, smo se morali hitro prilagoditi. Predvsem pa smo skupaj z občino, gostinci in kulturnimi ustvarjalci uspeli naše mesto predstaviti kot varno, zanimivo in prijetno turistično destinacijo.”


Najbolj brano