Nova okužba na Goriškem: bolnika so prepeljali na infekcijsko kliniko

V šempetrski bolnišnici so oskrbeli pacienta z zelo poslabšanim zdravstvenim stanjem, po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pa so ga prepeljali na infekcijsko kliniko. Njegovo stanje je stabilno. Število okuženih na Goriškem, ki jih moramo premestiti, je k sreči zelo majhno, večina se zdravi doma, pravi strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler.

Okužen pacient, ki so ga hitro prepeljali na infekcijsko kliniko, je 
eden redkih.  Večina okuženih na Goriškem k sreči nima tako hudih 
simptomov.  Foto: Leo Caharija
Okužen pacient, ki so ga hitro prepeljali na infekcijsko kliniko, je eden redkih. Večina okuženih na Goriškem k sreči nima tako hudih simptomov.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > “Pri pacientu je prišlo do hitrega poslabšanja dihanja. Zaradi suma na covid-19 smo izvedli testiranje, ki je potrdilo okužbo. Pacienta smo stabilizirali in ga nato z reševalnim vozilom prepeljali na Infekcijsko kliniko v Ljubljani, ki je covid bolnišnica za severno Primorsko. Zvečer smo poklicali v Ljubljano in stanje pacienta je po zagotovilih stabilno,” je strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler potrdila, da so v Šempetru oskrbeli pacienta, okuženega z novim koronavirusom, ki je kazal hude znake okužbe. Prevoz na infekcijsko kliniko je prej izjema kot pravilo, je dodala. Velika večina okuženih na Goriškem se namreč zdravi doma oziroma nima takšnih težav, da bi potrebovali intenzivno zdravljenje. “Včeraj je bila po dolgem času potreba po premestitvi pacienta v Ljubljano zaradi covid-19. Od marca lahko na prste ene roke preštejemo paciente, ki smo jih prepeljali na Infekcijsko kliniko. K sreči,” je pojasnila.

V bolnišnici se je medtem izpraznil tudi negovalni oddelek, v katerem so bili do pred dnevi nastanjeni stanovalci doma starejših občanov Hrastnik. Devet jih je v času, dokler v Hrastniku niso uredili rdeče cone, štiri oziroma pet dni bivalo v Šempetru. Negovalni oddelek je zdaj nezaseden,” je Savnik Winklerjeva potrdila, da trenutno v tem oddelku nimajo nameščenega nobenega pacienta.

V Sloveniji 14 novih okužb

V torek so sicer v Sloveniji ob 919 testiranjih potrdili 14 primerov okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 21 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi štirje, iz bolnišnice pa niso odpustili nikogar. Nove okužbe so v torek potrdili v 13 občinah, na Primorskem so po en primer potrdili v občinah Ajdovščina in Ilirska Bistrica.

V Domu starejših Hrastnik so v torek odvzeli pet brisov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri dveh oskrbovancih. Je pa medtem eden od okuženih oskrbovancev že ozdravel. O novi okužbi pa poročajo tudi iz šentviške enote Zdravstvenega doma Ljubljana. Okužila se je fizioterapevtka. Zaposlene, s katerimi je bila okužena v stiku, so poslali v karanteno, kontaktirali so tudi bolnike, ki so bili v stiku z njo. Fizioterapevtka je pri delu nosila zaščitno opremo. Kot kaže, se je okužila v domačem okolju. Ob potrditvi okužbe ni imela nikakršnih bolezenskih znakov covida-19.

Dobre novice prihajajo iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča. Testi, ki so jih po potrjenih okužbah pri dveh bolnikih opravili med 30 zaposlenimi, so bili negativni. Testiranja bodo ponovili čez teden dni. Po oceni vodstva je bila okužba verjetno vnesena od zunaj in ne od zaposlenih.


Najbolj brano